Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Πράσινο για τη διαθεσιμότητα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

«Ναι» στην κατάργηση 50 ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και στη διαθεσιμότητα 1.992 εκπαιδευτικών είπε χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Καταργούνται  οριστικά 50 ειδικότητες στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση
Καταργούνται οριστικά 50 ειδικότητες στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις των νόμων 4172/13 και 4093/12 που πρoέβλεψαν τη διαθεσιμότητα, ύστερα από την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων. Απέρριψε δε το σύνολο των προσφυγών που επιδίωκαν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης (της 31-7-13) με επιχείρημα ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αξιοκρατία, τη μονιμότητα κ.λπ.
Στις προσφυγές υποστηριζόταν -μεταξύ άλλων- η αντισυνταγματικότητα του μέτρου, καθώς λαμβάνεται στη λογική των μνημονιακών προβλέψεων για μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με προγράμματα περικοπής αμοιβών, πρόωρης συνταξιοδότησης, μείωσης της απασχόλησης συμβασιούχων, εργασιακής εφεδρείας κ.λπ., ώστε να επιτευχθούν αποχωρήσεις συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων (τουλάχιστον 15.000), χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη σε βάθος για τις πραγματικές ανάγκες.
Η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρο Σ. Ρίζο έκρινε (3169 - 3170/14) συνταγματική τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών και την κατάργηση διαφόρων ειδικοτήτων της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νοσηλευτικής, γραφικών τεχνών, βρεφονηπιοκόμων, διακοσμητικής, κοινωνικής εργασίας, μαιευτικών, αισθητικής, γραφιστικής κ.λπ.). Δέχτηκε ότι στηρίζεται σε κριτήρια που συνδέονται με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της Διοίκησης και συνεπώς δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τη μονιμότητα. Παράλληλα, έκρινε ότι δεν χρειαζόταν απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου για τη διαθεσιμότητα, εφόσον καταργούνται όλες οι θέσεις καθεμιάς από τις 50 ειδικότητες.
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το ΣτΕ, το μέτρο υπαγορεύτηκε από λόγους δημοσίου συμφέροντος, που σχετίζονται και με την επαγγελματική εκπαίδευση και δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την εκπαίδευση και την αρχή της αναλογικότητας. Κατά το ΣτΕ, η κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων χάριν εξυπηρετήσεως σκοπού δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί γενικό και αντικειμενικό κριτήριο, που δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση των εκπαιδευτικών αυτών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έναντι των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Συνεπώς δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Μειοψηφία 8 ανώτατων δικαστών δέχθηκε, αντίθετα, ότι δεν προέκυψε ότι τα επίμαχα μέτρα είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και ότι η επιχειρούμενη μεταβολή είναι ορθολογική, τονίζοντας ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ούτε η διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού. Συνεπώς -κατά τη μειοψηφία- με τον ν. 4172/13 παραβιάστηκαν οι διατάξεις του Συντάγματος για την ορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την ισότητα, την αξιοκρατία, την εκπαίδευση, τη μονιμότητα και την ελεύθερη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου