Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Το μώβ κουστούμι και η μώβ πινελιά !

 ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ*


Στο περιθώριο μιας συνάντησης πριν λίγες μέρες στην Χάγη με θέμα : "ευρωσκεπτικισμός και εθνικισμός" γύρω στις 7 το απογευμα οι Έλληνες συμμετέχοντες πήγαμε για την καθιερωμένη συνέχεια, άλλωστε επι τρίωρο υπήρχε και καπνοαπογόρευση.
Ένας Έλληνας φοιτητής με διεισδυτικό βλέμμα για το τι κρύβεται πίσω απο την κοσμικότητα της εμφάνισης έδειξε ένα κύριο με μωβ κουστούμι να ανεβαίνει απέναντι  απο το καφέ New, οδό Hooikade , δίπλα στο κανάλι και να μιλά με τους βαρκάρηδες. Πάμε  στοίχημα ειναι καλλιτέχνης είπε μαζί με μια ελληνίδα  μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ουτρέχτη. 
Ώσπου να καταλήξουμε ο φοιτητής τον έφερε στο τραπέζι. Άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η ευστοχία, η ελληνική επιτήδευση στον κόσμο, η διορατικότητα μέσα απο 
πορτρέτα, πίσω απο την εικόνα !
Οι αρετές, το ταλέντο της φυλής στην επικοινωνία, την  τόλμη , στους δρόμους του κόσμου, έτσι 
διαπρέψαμε στο εμπόριο, κυριαρχήσαμε στις θάλασσες, διακριθήκαμε. 
Μετά τις συστάσεις η συζήτηση ήρθε στο τι μας έφερε εκεί, ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, πως βλέπουμε και εκτιμάμε την πορεία της Ευρώπης, τι πιστεύει ο Emil (όπως λεγόνταν ο artist) για την Ελλάδα ! 
Καλλιεργώντας αμφότεροι τις λέξεις, με λεπτότητα στο λόγο και χιούμορ (αφού ενας της παρέας απάντησε στο τι κάνουμε εκει : "ήρθαμε να κυριαρχήσουμε για να μην πληρώσουμε το χρέος") 
φθάσαμε πολύ γρηγορα να μιλάμε ασυμβίβαστα και "αντισυμβατικά" για τα αισθήματα της Ολλανδίας προς την Ελλάδα, το Eurogroup και την γεωπονική κά. 


Η ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε στην 
αβεβαιότητα για την Ευρώπη που μπορεί να τροφοδοτήσει η πιθανότητα ενός Br-exit, τα συμφέροντα και οι διαφορές που έχουν καθηλώσει την πορεία της, η έντονη ανησυχία του Emil για το τι συμβαίνει με τα κύματα των προσφύγων και πόσοι είναι στην χώρα και τα συνήθη για τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις ομορφιές της Ελλάδος, το υγρό κλίμα της Χάγης κά. 


Στο τι νομίζει για την Ελλάδα αναδείχτηκε ίσως η βάση του προβλήματος μας αφου πολυ λιτά, απλά, άνετα είπε : "είναι προικισμένη η χώρα σας, μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μπορείτε όμως γιατι έχετε δυναμισμό, αρκεί να ξυπνήσει" !


Και κάποιος άναψε την κουβέντα υπογραμμίζοντας  ένα σύνθημα στην τελευταία  διαδήλωση στο Σύνταγμα που  είχε  γίνει photoshop σε πανό και έγραφε : "Γάλλοι κάντε ησυχία. Κοιμόμαστε!" μαζί και με αυτό που ακούστηκε στις διαμαρτυρίες των Γάλλων "δεν είμαστε Ελλάδα", για να προσθέσει αμέσως άλλος : περίμενε και θυμίσου το  «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» που ο Σόλων είπε  στον Κροίσο και σύντομα δικαιώθηκε... 
Ο Emil με μια μωβ πινελιά "ζωγράφισε" ίσως την χωματερή των οραμάτων, των ιδεών, των ελπίδων στην πινακοθήκη του σύγχρονου νεοελληνικού δράματος και ταυτόχρονα την αιτία και την λύση του !


Όπως και η φράση του Γκαίτε που σημείωσε ο Γρηγόρης απο την παρέα των φοιτητών : 
"Να αρχίζεις ό,τι μπορείς να κάνεις ή ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις. Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη".
*Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου