Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Τα κλειδιά για σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού


Πολύ σημαντικό είναι οι υποψήφιοι να ζητήσουν τις επόμενες ημέρες ενημέρωση για το αντικείμενο σπουδών και για το πρόγραμμα των σχολών που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό

Τις καλύτερες επιλογές για το μέλλον τους αναζητούν τώρα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ καθώς μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους και τον υπολογισμό των μορίων τους αρχίζει η «μελέτη» για την επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο.

Η διαδικασία επιλογής των σχολών στο μηχανογραφικό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος, μελέτη των δεδομένων και μια σοβαρή έρευνα όσον αφορά τις σχολές που ενδιαφέρουν τον καθένα, αφού σε γενικές γραμμές οι επιλογές αυτές θα καθορίσουν μέχρι έναν βαθμό το μέλλον των παιδιών. Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα εξετασθούν τις επόμενες μέρες σε ειδικά μαθήματα θα πρέπει να προετοιμασθούν από τώρα καθώς δεν θα έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι βαθμοί στα συγκεκριμένα μαθήματα.
Η σημαντικότερη συμβουλή όσον αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι:
Aγόρια και κορίτσια διαλέξτε τις σχολές σύμφωνα με τα μόρια που έχετε και τις πραγματικές επιθυμίες σας και όχι σύμφωνα με τις προβλέψεις για την πορεία των βάσεων. Επίσης είναι σημαντικό τις επόμενες μέρες να ζητήσετε ενημέρωση για το αντικείμενο σπουδών και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών στο ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία που σας ενδιαφέρουν, καθώς και τις μεταπτυχιακές σπουδές που έχουν οι σχολές. Φυσικά είναι σωστό να γνωρίζετε τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα, καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους και τις προοπτικές απασχόλησης.
Οσον αφορά τις άμεσες ενέργειες για το μηχανογραφικό, οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν τα εξής:
• Να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
• Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΕΠΑΛ και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) έως και την Παρασκευή 8-7-2016.
• Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
• Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.
• Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους.
• Αν ο υποψήφιος δηλώσει προτίμηση για Σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία, τη δηλώνει μόνο μία φορά.
• Είναι αυτονόητο αλλά φυσικά δεν θα εισαχθεί κάποιος σε Σχολή για την οποία δεν εκδήλωσε προτίμηση. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά πρέπει να δηλώσουν αν όχι όλα, αρκετά τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία, που έχουν επιλέξει.
• Αν, με τα μόρια που συγκέντρωσε κάποιος, εισάγεται σε περισσότερες από μία Σχολε• ς, τότε θα εισαχθεί σ’ αυτήν που δήλωσε προγενέστερη.
• Συνεπώς, η σειρά προτίμησης πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία και όχι την πιθανολογούμενη επιτυχία ή αποτυχία σύμφωνα με τις βάσεις του προηγούμενου έτους.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ, Η ΕΡΓΑΣΙΑ
Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι κατά την επιλογή των σχολών
«Η σωστή επιλογή σπουδών και επαγγέλματος θα ανοίξει νέους δρόμους στα παιδιά, θα τους προσφέρει νέες εμπειρίες και θα κάνει τη ζωή τους ενδιαφέρουσα και δημιουργική, προσφέροντάς τους προσωπική ολοκλήρωση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται καλύτερα το διάστημα που απομένει, επιλέγοντας σπουδές που είναι κατάλληλες γι’ αυτούς και δεύτερον, όταν έλθει η ώρα, να συμπληρώσουν σωστά το Μηχανογραφικό τους», τονίζει στο «Εθνος» ο Νι• κος Α. Δεμερτζής, καθηγητής στο 4ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης και σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον Δήμο Νέας Σμύρνης.
Συμβουλές
Ο ίδιος παρέχει στα παιδιά και τις παρακάτω συμβουλές:
• Βασική επισήμανση: Εάν δεν υπάρχει σχολή που τους ενδιαφέρει στον τόπο κατοικίας τους, οφείλουν να διερευνήσουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν σε μια άλλη πόλη. Επομένως τα οικονομικά της οικογένειάς τους είναι ένα σημαντικό δεδομένο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Το κόστος σπουδών απασχολεί πλέον πολλούς υποψηφίους και η συζήτηση με τους γονείς καθίσταται επιβεβλημένη. Μία λύση θα ήταν η στέγαση σε φοιτητική εστία, εφόσον, βέβαια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η πό• λη που τους ενδιαφέρει προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Επιπλέον μπορούν να διερευνήσουν την πιθανότητα και τις προϋποθέσεις μετεγγραφής κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
• Είναι σημαντικό να γνωρίζουν το περιεχόμενο σπουδών, τις κατευθύνσεις (τομείς) και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αφορούν τις σχολές που περιλαμβάνονται στο ή στα επιστημονικά τους πεδία. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να παρακολουθήσουν μαθήματα που διδάσκονται σε μια σχολή, τα οποία δεν τους ενδιαφέρουν.
• Είναι προτιμότερο να επιλέξουν, αρχικά, τμήματα με ευρύ γνωστικό αντικείμενο και στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια εξειδίκευση με ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό.
• Οι υποψήφιοι καλό είναι να ενημερωθούν για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό πεδίο, να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν, επιδεικνύοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και να ενστερνιστούν ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες.
• Επειδή, όμως, υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά εργασίας και το επάγγελμα που ζητείται σήμερα, αύριο μπορεί να μην έχει θετικές προοπτικές απασχόλησης, είναι σημαντικό να προτιμηθούν σχολές που συνάδουν με τα ενδιαφέροντά τους και την προσωπικότητά τους, ώστε να βιώσουν δημιουργικά και ευχάριστα την περίοδο σπουδών συγκροτώντας μια προσωπικότητα ώριμη να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, όπου και όπως οι συνθήκες και οι προσωπικές επιλογές καθορίσουν.
ΤΑ 7 ΣΗΜΕΙΑ SOS
Τι δηλώνεις, πώς το τσεκάρεις, τι γίνεται στην ισοβαθμία
Στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου ιδιαίτερη σημασία έχουν τα εξής:
• Oι μαθητές μπορούν να επισκέπτονται όσο συχνά επιθυμούν την ιστοσελίδα του υπουργείου και να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο από τη στιγμή της ανάρτησης και μέχρι την οριστικοποίησή του.
• Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή, κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.
• Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ ή ΔYΟ το πολύ από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Τα τμήματα δηλώνονται με όποια σειρά επιθυμούν, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν υπάρξει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε ο υποψήφιος, τότε το δηλώνει μόνο μία φορά.
• Οι υποψήφιοι Εσπερινού ΓΕΛ δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Αθροισμα βαθμών
• Σε περίπτωση
ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσε ένας υποψήφιος προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας του αντίστοιχου Επιστημονικού Πεδίου. Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο το διπλάσιο άθροισμα γραπτών βαθμών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων του αντίστοιχου Επιστημονικού Πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές Σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές Σχολές, ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση. Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου.
• Οσον αφορά την αρίθμηση των προτιμήσεών, πρέπει να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.
• Τέλος, δεν επιτρέπεται να δηλωθεί τμήμα στο οποίο είναι ήδη σπουδαστής ο υποψήφιος από προηγούμενο έτος.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου