Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η γκαρσονιέρα


Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά - Ιούλιος
Ώρα έναρξης:9.30 μ.μ.
Αύλειος Χώρος του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής»
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
Μπίλυ Γουάιλντερ, Η γκαρσονιέρα (The appartement), HΠΑ, 1960, 125΄

Ο Τζακ Λέμον υποδύεται τον Κ.Κ. Μπάξτερ, (Calvin Clifford)  έναν μοναχικό χαμηλόμισθο υπάλληλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας στην Νέα Υόρκη. Προκειμένου να εξασφαλίσει την άνοδό του στην εταιρία προσφέρει εναλλάξ κάποια απογεύματα την γκαρσονιέρα του σε τέσσερις διαφορετικούς διευθυντές τμημάτων της εταιρίας για να στεγάσουν τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Ενοχλημένος με το γεγονός ότι καλείται να ξεσπιτωθεί κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά χωρίς και να μπορεί να απογοητεύσει τα αφεντικά του, προσπαθεί να προγραμματίσει τις απαιτήσεις τους που συχνά συμπίπτουν, ενώ και ο ίδιος ενδιαφέρεται για την πρόσχαρη κοπέλα που χειρίζεται το ασανσέρ της εταιρίας, τη δεσποινίδα Φραν Κιούμπελικ. Όσο συμβαίνουν αυτά, οι γείτονές του, ένας φιλήσυχος γιατρός και η σύζυγός του, σχηματίζουν την εντύπωση ότι ο Μπάξτερ είναι ένας αδιόρθωτος πλεϊμπόι που κάθε βράδυ διασκεδάζει με άλλη γυναίκα. Ο Μπάξτερ αποδέχεται τα επικριτικά τους σχόλια διστάζοντας να αποκαλύψει την αλήθεια.
Τελικά, οι τέσσερις διευθυντές γράφουν λαμπρές αξιολογήσεις για τον υπάλληλό τους εξασφαλίζοντάς του την πολυπόθητη προαγωγή. Το γεγονός αυτό κινεί τις υποψίες του Διευθυντή Προσωπικού της εταιρίας, κ.  Σέλντρεϊκ, που αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως συμβαίνει κάτι ύποπτο. Παρόλα αυτά δεν τον καταδίδει με την προϋπόθεση να γίνει ο πέμπτος επισκέπτης του αμαρτωλού διαμερίσματος.
Ενθουσιασμένος με την νέα του προαγωγή, ο Μπάξτερ ζητά από την δεσποινίδα Κιούμπελικ να τον συνοδεύσει στο θέατρο. Εκείνη δέχεται, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ στο ραντεβού. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Μπάξτερ, έχοντας περάσει μια άθλια νύχτα μοναξιάς και ποτού, επιστρέφει σπίτι όπου, έκπληκτος, ανακαλύπτει στο κρεβάτι του την δεσποινίδα Κιούμπελικ, η οποία έχει πάρει υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ο κ. Σέλντρεϊκ είχε δανειστεί το διαμέρισμα την ίδια νύχτα. Ο Μπάξτερ απευθύνεται στον γιατρό γείτονά του λέγοντας ψέματα πως επρόκειτο για κάποια κοπέλα στην οποία είχε ο ίδιος φερθεί άσχημα. Οι δυο τους καταφέρνουν να την συνεφέρουν. Η δεσποινίδα Κιούμπελικ εξηγεί πως διατηρούσε παράνομο δεσμό με τον κ. Σέλντρεϊκ, ο οποίος έληξε άδοξα. Ο Μπάξτερ βλέπει μια σκοτεινότερη πλευρά της πάντα ευχάριστης δεσποινίδας Κιούμπελικ και, παρά τα προσωπικά του αισθήματα, προσπαθεί να την παρηγορήσει.
Η Κιούμπελικ αναρρώνει για δύο μέρες στην γκαρσονιέρα, όμως η απουσία της από το σπίτι οδηγεί τον κουνιάδο της να σκεφτεί τα χειρότερα και να ξυλοφορτώσει το Μπάξτερ προτού του δοθούν εξηγήσεις. Τελικά η όμορφη γραμματέας του Σέλντρεϊκ ανοίγει τα μάτια της Κιούμπελικ ενημερώνοντάς την πως ο εργοδότης της αλλάζει συνεχώς ερωμένες με τις ίδιες ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς να αγαπά πραγματικά καμία. Ο κ.  Σέλντρεϊκ χωρίζει και γιορτάζει την ελευθερία του προσκαλώντας τη δεσποινίδα Κιούμπελικ στην γκαρσονιέρα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο Μπάξτερ αρνείται να συνεχίσει το παιχνίδι της παραχώρησης του σπιτιού του και απολύεται. Η Κιούμπελικ συνειδητοποιεί πως αυτός που την αγαπά πραγματικά δεν είναι άλλος από τον Μπάξτερ, παρατά τον εραστή της και τρέχει στην γκαρσονιέρα.
Η ταινία έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών:
Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)
Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ασπρόμαυρη ταινία, Μοντάζ.
Βραβεία BAFTA
Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ξένου Ηθοποιού – Τζακ Λέμον, Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού – Σίρλεϋ ΜακΛέiν.
Χρυσές Σφαίρες
Καλύτερης Κωμικής Ταινίας, Καλύτερης Κινηματογραφικής Ανδρικής Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ – Τζακ Λέμον, Καλύτερης Κινηματογραφικής Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ – Σίρλεϋ ΜακΛέiν.
Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας
Κύπελλο Βόλπι Καλύτερης Ηθοποιού – Σίρλεϋ ΜακΛέiν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου