Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η παλίρροια στην οικονομία σκηνοθετεί τα πολιτικά δρώμενα!

Του Σπύρου Παπασπύρου*
 
Η παλίρροια του Ευρίπου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Στην αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο ενασχόλησης του Αριστοτέλη και του Ερατοσθένη και πολλών επιστημόνων στο διάβα των αιώνων.
Στην στενή λωρίδα της κρίσης η σύνδεση των αριθμών με την κατάσταση των ανθρώπων είναι, πλέον, παλίρροια. Η διαφορά: αντί για 22-23 μέρες κανονικότητα στην αλλαγή φοράς ανά 6 ώρες και  6-7 ακανόνιστη, δηλ. έως και 14 φορές το 24ωρο, εδώ είναι αντίστροφα!
Στην  Χαλκίδα με το πλάτος, το μήκος και το βάθος της θάλασσας γνωστά, κατάφερε η συστηματική παρακολούθηση την ερμηνεία και την ασφαλή διάβαση. Οι εφαρμοζόμενες όμως κυβερνητικές  πολιτικές για  την κρίση είναι το "ανεξήγητο" αφού "εξαφάνισαν" τον ορίζοντα και όχι απλά την  έξοδο.
Οι συζυγίες και οι τετραγωνισμοί μεταξύ των πλεονασμάτων της Γερμανίας και των παθών της χώρας μας, είναι η μινιατούρα των διεθνών ανισορροπιών στη ροή αγαθών, υπηρεσιών, επενδύσεων, ελλειμμάτων και αποταμίευσης, ανάμεσα στις τρέχουσες συναλλαγές και τους προϋπολογισμούς. 
Η άμπωτη και η πλημμυρίδα έχει περιστροφή σε κάθε περίπτωση.
Το ίδιο συμβαίνει και στους πόλους δηλ. τα άκρα της βαρυτικής έλξης της κρίσης: τον ισχυρό και τον αδύναμο, όποιον νομίζει ότι είναι ή το παίζει "αφεντικό" και αυτόν που είναι υπήκοος ή αναγκάζεται. 
Μπορεί να έχουν εξηγηθεί οι σχέσεις αυτές στον βόρειο και νότιο Ευβοϊκό αλλά όχι και στην Ευρώπη. Τα βαρομετρικά αίτια και οι καιρικές συνθήκες έχουν "μαύρη τρύπα" από τις επικίνδυνες τάσεις της παγκόσμιας οικονομικής "κλιματικής".
Γι αυτό και το πρόβλημα δεν λύνεται στην "ισχύ" μιας χώρας ή μέσω της τιμωρίας μίας άλλης για "παρέκκλιση". Το εύρος του Μαρέα- η παλίρροια στην φραγκολεβαντίνικη ναυτική γλώσσα- στην οικονομία δεν μετριέται δυστυχώς όπως στην φυσική, ιδιαίτερα όταν οι πολιτικές είναι μακράν της ισορροπίας αρχών, λόγων και πράξεων και η ανισορροπία εντοπίζεται (και στην πλεονασματική και στην ελλειμματική) δηλ. και στις δύο πλευρές!
Στον "πορθμό" των δικών μας αριθμών η "τραγωδία" για την κοινωνία και της νέας αξιολόγησης είναι πιθανή αφού: από 82,8 δις το 2016, μέσα στο 7μηνο,τα χρέη στο δημόσιο ήδη είναι στα 90,4 και μόνο τον Ιούλιο προστέθηκαν 811 εκ και 125χιλ. νέοι οφειλέτες! Τα  κόκκινα δάνεια αγγίζουν το 44%  του συνόλου και από τον Ιούλιο άρχισε η μαζική αποστολή κατασχετηρίων (περίπου 20χιλ σε μεγαλο-οφειλέτες, αλλά η συνέχεια έχει πάτο τα χίλια Ευρώ) ενώ έχουν ετοιμαστεί και ακολουθούν νέα, καθώς και πλειστηριασμοί.
Επομένως σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό επίπεδο η ασταθής ή αδύναμη ανάπτυξη, η στασιμότητα ή τα νέα μικρά ή μεγαλύτερα Κράχ και η παλίρροια με ακανόνιστη κίνηση σκηνοθετούν τα πολιτικά δρώμενα, το αποτέλεσμα στις πιθανές νέες Ισπανικές εκλογές μέχρι τις Γερμανικές, τις Γαλλικές ή τις Αμερικάνικες ή τις εξελίξεις στην Κίνα που θα υποδεχθεί την χρονιά της κότας!
Εδώ το σύνθετο της παλίρροιας χωρίς "ρευστότητα υδάτων", δηλ. με στεγνή αγορά, καθορίζει τον χρόνο των εκλογών και όχι το πότε γίνονται αλλού, ούτε "το μέγεθος των αυγών" στο κινέζικο ημερολόγιο του 2017. Και όσο δεν έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει η Σελήνη τις κότες ένα είναι βέβαιο: τα πίτουρα καθορίζουν την παραγωγικότητά τους αλλά όχι την εξέλιξη ή το τέλος της κρίσης !

*Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου