Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ποια είναι η πιο μεγάλη επανάσταση;



Jean-Pierre Houël – Bibliothèque nationale de France, Η κατάληψη της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789 κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Του Νίκου Τσούλια
     Επανάσταση: μαγική λέξη, φοβερή έννοια, στοχασμός και δράση – πραγματική ανάσταση μιας νέας ελπίδας και ενός καινούργιου κόσμου, μιας δίκαιης κοινωνίας και μιας ανάτασης κάθε ανθρώπου.

     Η επανάσταση στην ιστορία συνδέεται
με το μεγαλύτερο πόθο των λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία, για την προαγωγή της δικαιοσύνης και της ισότητας. Η Αγροτική επανάσταση στους παλιούς καιρούς και η Βιομηχανική επανάσταση στη νεωτερικότητα είναι οι δύο κεφαλαιώδεις αλλαγές στη μακρά διαδρομή του πολιτισμού του ανθρώπου. Σήμερα η Πληροφορική επανάσταση διαμορφώνει τον ψηφιακό κόσμο σε έναν νέο επανασχεδιασμό όλου του κοινωνικού ιστού σε παγκόσμια κλίμακα.
     Η Γαλλική επανάσταση είναι ορόσημο. Ανατρέπει τη φεουδαρχική φάση της ιστορίας και φέρνει την αστική τάξη στο προσκήνιο, το πιο σημαντικό όμως είναι τα μεγάλα διαφωτιστικά προτάγματά της που αναδεικνύει, το τρίπτυχό της: αδελφοσύνη, ελευθερία, ισότητα. Δεν θα αργήσουν όμως οι εξελίξεις να οδηγήσου τη ροή των πραγμάτων σε Τρομοκρατία και σε τυραννία. Η Ρώσικη επανάσταση θα επιχειρήσει να πάει ένα βήμα πιο πέρα την απελευθέρωση του ανθρώπου, αλλά θα έρθει ο σταλινισμός και μια σκληρή μορφή εξουσίας και καταπίεσης για να αντιστρέψει το ελπιδοφόρο μήνυμά της.
     Διαρκείς επαναστάσεις έχουμε στην τέχνη και στην επιστήμη. Νέα ρεύματα καλλιτεχνικής δημιουργίας εμφανίζονται κάθε φορά είτε με ανατρεπτικό οίστρο είτε με μεταρρυθμιστική διάθεση και αλλάζουν τη ματιά στο σχεδιασμό της αισθητικής μας. Η επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα – και κυρίως με την εισαγωγή του πειράματος ως βασικού εργαλείου της παραγωγής νέας γνώσης – είναι αυτή που προετοίμασε τη βιομηχανική επανάσταση, που μόλις τώρα γίνεται υπέρβασή της. Η τεχνολογία έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη της πρωτοπορίας των επαναστατικών αλλαγών σε διεθνή κλίμακα και ενοποιεί οικονομίες και κουλτούρες κρατών και λαών.
     Επανάσταση κάνουμε και στην προσωπική μας ζωή. Μια ανατρεπτική απόφαση ενός νέου να αποκοπεί από την οικογενειακή εστία και να δοκιμάσει να φτερουγίσει μόνος του πρόωρα με πίστη στον εαυτό του, η παράτολμη ενέργεια ενός καταδικασμένου στην πείνα και στην ανέχεια μετανάστη που ξεκινά από την ενδοχώρα της Ασίας ή της Αφρικής για να συναντήσει το φωτεινό μέρος της ζωής κάπου στην Ευρώπη μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες, ο σχεδιασμός κάθε ανθρώπου για να πραγματοποιήσει το πιο παράτολμο όνειρό του… είναι επαναστάσεις που ανοίγουν ασύνορους ορίζοντες!
     Όμως, η πιο μεγάλη, η διαρκής, η απόλυτα ζωογόνος, η πιο αποτελεσματική επανάσταση είναι η Αγάπη, γιατί αυτή συνέχει την κοινωνία δημιουργώντας σχέσεις και φιλίες, γιατί υπερβαίνει τον εγωισμό του ανθρώπου διαμορφώνοντας κλίμα συναισθηματικής εγγύτητας, γιατί προάγει την επιθυμία για γνώση αποκαλύπτοντας έτσι τις άπειρες πτυχώσεις της πραγματικότητας και του κόσμου, γιατί είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής και της ομορφιάς της. Γιατί χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ομορφιά.
     Η Αγάπη περιλαμβάνει έναν ολόκληρο κόσμο στο συναισθηματικό μας σύμπαν· είναι αυτός που ολοκληρώνει και εξευγενίζει την προσωπικότητά μας. Δεν στομώνει ποτέ, ανανεώνεται διαρκώς, γι’ αυτό και είναι ο τροφοδότης της ζωής και του αέναου φαινομένου της εξέλιξής της διαμορφώνοντας όλο και πιο σύνθετες Μορφές και εκφράσεις. Είναι η μόνη επανάσταση που δεν απογοητεύει, που δεν βγάζει τέρατα από καμιά ερμηνεία της και καμιά χρήση της. Χωρίς αυτή ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από την απλή ζωική κατάσταση.
     Μόνο αυτή μπορεί να μας εξανθρωπίζει προς το βασίλειο της Ελευθερίας μέσω της συναδέλφωσης και της αυτοπραγμάτωσης. Γιατί η Αγάπη είναι το νόημα της ζωής μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Επανάσταση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου