Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση:Γιώργος Παξινός, «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19:00

 Βιβλιοπαρουσίαση:Γιώργος Παξινός, «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας»


Βιβλιοπαρουσίαση
 «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» του Γιώργου Παξινού
Εκδόσεις Καλέντη

To βιβλίο του Γιώργου Παξινού «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Όπως διαφορετικοί καλλιτέχνες σμιλεύουν διαφορετικά αγάλματα απ’ το ίδιο κομμάτι μάρμαρο, τα διαφορετικά περιβάλλοντα πλάθουν διαφορετικούς χαρακτήρες, ακόμη και σε πανομοιότυπα δίδυμα.

Μια επαναστατική αρχαιολογική ανακάλυψη λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ. Καρπός της, η γέννηση των πανομοιότυπων διδύμων Κρίστοφερ και Χοσέ. Ο πρώτος μεγαλώνει στο πλούσιο Σίδνεϊ και ο δεύτερος στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Ο ένας αγνοεί την ύπαρξη του άλλου. Και οι δύο αγνοούν την καταγωγή τους. Τη μοναδική στιγμή που θα συναντηθούν, θα βρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα, με τον Αμαζόνιο ανάμεσά τους.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος αναζητούν την ταυτότητά τους σε τέσσερις ηπείρους. Θα αναμετρηθούν με τα όρια της επιστήμης και του εγκεφάλου, μέσα στον αγώνα του ανθρώπου για συμφιλίωση με τη φύση. Τελικά η αγάπη, η πίστη, η συγχώρεση και η ελευθερία είναι οι αξίες που θα αλλάξουν τη ζωή τους;

Η συγγραφή αυτής της πολυεπίπεδης ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μιας εικοσαετίας. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μυθοπλασίας του βραβευμένου νευροεπιστήμονα Γιώργου Παξινού, ενός λαμπρού Έλληνα της διασποράς, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η Επιστήμη, η Ιστορία και η Φιλοσοφία υπηρετούν το ουμανιστικό ιδεώδες.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σε διάφορα  σημεία του πλανήτη, όπου οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους. Παράλληλα, εμβαθύνει σε ένα ευρύ φάσμα ιδεών: τα αληθινά κίνητρα πίσω από την επιστημονική έρευνα, η φύση έναντι της ανατροφής, ο μύθος της ελευθερίας της βούλησης, η υπαρξιακή απειλή της απληστίας των εταιρειών, οι ηθικές διαστάσεις της πνευματικής αλαζονείας. Ο συγγραφέας, ως ευαισθητοποιημένος επιστήμονας και γνήσιος ακτιβιστής, προσπαθεί να αφυπνίσει σχετικά με μια σειρά σημαντικών θεμάτων: κλιματική αλλαγή, πολιτική μυωπία, βιοηθική, τα όρια της επιστήμης, η ουσία της γονεϊκότητας και η αντίληψη του ανθρώπου για το Θεό.
«Ο συγγραφέας είναι ένας Έλληνας που έχει ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό, που έχει εντρυφήσει στην επιστήμη, την ιστορία και τη φιλοσοφία και αντιλαμβάνεται τον οικουμενικό και ουμανιστικό χαρακτήρα μιας ελληνικότητας, απαλλαγμένης από εθνικούς μύθους και υπερβολές», σημειώνει ο καθηγητής Δημήτρης Αντωνόγλου.

Το βιβλίο έχει εκδοθεί το 2021 στην Αυστραλία, με τον τίτλο A River Divided, από τις εκδόσεις Heads and Tales. Είναι το πρώτο του μυθιστόρημα του Γ. Παξινού και η συγγραφή του πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μιας εικοσαετίας.

«Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» κυκλοφορεί και σε e-book.

«Ο Γ. Παξινός σ’ αυτό το βιβλίο ακροβατεί περίτεχνα πάνω από το σημείο της νοητικής και της συναισθηματικής σύγκλισης των τριών συντεταγμένων του πολιτισμού: της επιστήμης, της θρησκείας και της κοινωνικής οργάνωσης».
Αναστάσιος Γερμενής, Ομότιμος Καθηγητής Εργαστηριακής Ανοσολογίας,
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

«Η δυστοπία του Γ. Παξινού δεν είναι μακρινή και φαντασιακή, αλλά μια απειλή εν εξελίξει που αποκαλύπτεται μόλις απομακρυνθεί το πέπλο παρερμηνείας του σύγχρονου κόσμου. […] Επί της ουσίας, αποτελεί ένα φιλοσοφικό κείμενο μέσα στο οποίο κρύβεται η ψυχοαυτοβιογραφία μιας σεμνής μεγαλοφυΐας».
Δημήτρης Αντωνόγλου, Καθηγητής Πληροφορικής

«Mια συναρπαστική ιστορία για μια πολλά υποσχόμενη επιστημονική ανακάλυψη είναι ό,τι χρειαζόμαστε σε αυτούς τους καιρούς που η προδοσία και η απληστία κερδίζουν έδαφος έναντι του ιδεαλισμού, του ηρωισμού και της αγάπης».
Sue Woolfe, συγγραφέας

«Ένας νους-κυψέλη αυθεντικών ιδεών οι οποίες διευρύνουν τη σκέψη όλων όσοι έχουν ενσυναίσθηση για τον κόσμο μας. Ένα μυστήριο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη».
Kenneth G. Ross, συγγραφέας
«Οι ήρωες θα μείνουν μαζί σας πολύ καιρό αφού διαβάσετε την ισχυρή και υποβλητική τελευταία πρόταση του μυθιστορήματος: “Ένα παιδί – Θα φέρω στον κόσμο ένα παιδί”».
Alberto Avolio, Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie


Ο Γιώργος Παξινός κατάγεται από την Ιθάκη. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Berkeley, McGill και Yale και ήταν επισκέπτης επιστήμονας στο Cambridge, στην Οξφόρδη, στο Stanford και στο UCLA. Είναι καθηγητής Ιατρικών Επιστημών της Neuroscience Research Australia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.                                                             
Έχει εντοπίσει και ονομάσει περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου από οποιονδήποτε στην ιστορία (94 πυρήνες) και δημοσίευσε 58 βιβλία, το πρώτο του, The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates, είναι η δημοσίευση με τις περισσότερες αναφορές στη νευροεπιστήμη και, για δεκαετίες, το τρίτο βιβλίο με τις περισσότερες αναφορές όλων των επιστημών όλων των εποχών.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου Atlas of the Human Brain έλαβε το Βραβείο Αριστείας για Εκδόσεις της Ιατρικής Επιστήμης από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και η τελευταία έκδοση το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης. Δύο του άτλαντες του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.
Είναι επίτιμος διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων και Ιονίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σε μελέτη που ανακοινώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021, συμπεριλήφθηκε στους 63 Έλληνες ιατρικούς επιστήμονες που θεωρείται ότι είχαν ιστορική συμβολή στην ιατρική πρόοδο την περίοδο 1821-2021.
Οι άτλαντες και οι έννοιες της οργάνωσης του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους επιστήμονες που εργάζονται με τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της γνώσης, του συναισθήματος, των κινήτρων και της σκέψης, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών ή ψυχιατρικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη ή ζωικά μοντέλα αυτών των ασθενειών.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Αυστραλιανής Εταιρείας Νευροεπιστημών (2005-2006) και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Νευροεπιστήμης του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας Εγκεφάλου (IBRO 2004-2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου