Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Τα χρέη όλων των δήμων της χώρας

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Μόνο προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρέη όλων των δήμων της χώρας φθάνουν στο 1 δις, 750 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Τραπεζών και Τράπεζα Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα χρέη τους (δάνεια δημοτικών επιχειρήσεων, χρέη δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία από φόρους και χρέη - οφειλές προς κατασκευαστές και προμηθευτές), σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 1δις, 300 εκατ. ευρώ!...

Τα αυτοδιοικητικά αυτά στελέχη είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπεύθυνα γιατί φόρτωσαν τον δημόσιο προϋπολογισμό με 3 και πλέον δις χωρίς να λογοδοτήσουν πουθενά και χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια. Αυτά τα αυτοδιοικητικά στελέχη, χάριν της αναγκαίας αναγνωρισιμότητας και της «ορθής» πολιτικής διαδρομής τους, οι περισσότεροι από αυτούς πρώην δήμαρχοι των υπερχρεωμένων δήμων, θα είναι και πάλι υποψήφιοι για να «σώσουν» και τους νέους Καλλικρατικούς δήμους, όπως έγινε και με του προηγούμενους τους καποδιστριακούς δήμους.

Όπως και να 'χει, οι νέοι δήμαρχοι θα «γεννηθούν» όχι με προπατορικό αμάρτημα αλλά κληρονομώντας τις αμαρτίες των προκατόχων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κουβαλήσουν ως «προίκα» τις δικές τους αμαρτίες του παρελθόντος.

Ζητούμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», είναι να μπει φρένο στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι χωρίς να επιβαρυνθεί -κι άλλο- ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών αλλά, κυρίως, να υπάρχειεπιτέλους ο φόβος του βαρύ πελέκεως της Δικαιοσύνης για όσους ορέγονται να συντηρήσουν και «εξελίξουν» τις προαναφερθείσες αμαρτίες.

Πιστεύοντας στην αντικειμενική πληροφόρηση εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα χρέη κάθε Καποδιστριακού Δήμου προς τις τράπεζες και το ταμείο Παρακαταθετών και Δανείων. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε τα υπόλοιπα χρέη ανά δήμο και τα δημοσιεύουμε.

Έχουμε δημιουργήσει τρεις πίνακες. Ο πρώτος πίνακας δείχνει τα συνολικό χρέος κάθε δήμου και την συνολική του κατάταξη από τον πλέον υπερχρεωμένο στον λιγότερο χρεωμένο. Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα.

Στο δεύτερο πίνακα παρουσιάζουμε το χρέος κάθε δήμου ανά κάτοικο, γιατί έχει πολύ σημασία αυτό το στοιχείο για τον πολίτη. Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα.

Τέλος στον τρίτο πίνακα παρουσιάζουμε, θέλοντας να τους επιβραβεύσουμε, τους δήμους που δεν έχουν καθόλου χρέος. Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου