Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η ελληνική εκπαίδευση και ο ΟΟΣΑ

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος


Διαβάζοντας πριν από μερικές μέρες την ειδησεογραφία σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, υπέθεσα ότι την επόμενη μέρα ή έστω τη μεθεπόμενη θα υπήρχε κάποια αντίδραση από πλευράς όλων εκείνων που αντιτίθενται πεισματικά στις αλλαγές τις οποίες φιλοδοξεί να επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Κι αυτό γιατί η έκθεση του διεθνούς οργανισμού αποφαίνεται ότι το ισχύον σύστημα έχει τα χάλια του, ενώ οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κινούνται στο πνεύμα των "καλύτερων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί στις χώρες του ΟΟΣΑ".
Για την ακρίβεια, περίμενα ότι οι πολυπράγμονες πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μας θα είχαν τη στοιχειώδη ευαισθησία ν' αντιδράσουν σε μια έκθεση, η οποία τους καταλογίζει, στην καλύτερη γι' αυτούς περίπτωση, ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δυστυχώς τέτοια αντίδραση δεν υπήρξε. Οπως δεν υπήρξε αντίδραση και από κόμματα και πολιτικούς που αντιμάχονται με μανία τις αλλαγές, τις οποίες θέλει να επιφέρει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η κυβέρνηση.
Από μια άποψη δικαιολογημένα προσποιήθηκαν πως δεν άκουσαν, δεν διάβασαν, δεν έμαθαν. Οταν ένας οργανισμός όπως ο ΟΟΣΑ μας ψέγει επειδή, για παράδειγμα, δεν έχουμε σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους, τι θα είχαν ν' αντιτάξουν οι πρυτάνεις και γενικά οι εκπαιδευτικοί; Οτι έτσι τους βολεύει κι έτσι κατάφεραν να γίνεται; Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.
Ή τι να πει ο μόνιμα λαλίστατος Α. Τσίπρας που πρόσφατα είχε αποφανθεί με το ανάλογα δραματικό ύφος ότι "θα ξεχάσουμε το πανεπιστήμιο που ξέραμε" όταν ακριβώς είναι εδώ και χρόνια το ζητούμενο: να ξεχάσουμε επιτέλους ένα πανεπιστήμιο που είναι ανίκανο να συμπορευτεί με τις εξελίξεις και τις ανάγκες των καιρών και αναδεικνύει θέματα όπως το περίφημο "άσυλο" σε μείζονος σημασίας προβλήματα σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι να μπει επιτέλους κάποιος φραγμός στην ασυδοσία των μπλογκς που διεκδικούν το δικαίωμα ακόμη και να χυδαιο­λο­γούν ανώνυμα έτσι ώστε ο θιγόμενος να μην είναι σε θέση ν' αντιδράσει.
Και φυσικά να μην ξεχάσουμε και τις δικές μας ευθύνες. Δεν πληροφορήθηκαν την έκθεση του ΟΟΣΑ τα κανάλια ή δεν τη θεώρησαν αρκετά ενδιαφέρουσα για να της αφιερώσουν μερικά λεπτά;
 http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου