Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ιστορική συναίνεση για την ανώτατη Παιδεία - «Ναι» από ΝΔ στον νέο νόμο

Με τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά κορυφώθηκαν και τελικά τελεσφόρησαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία να υπερψηφιστεί και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ιστορική συναίνεση για την ανώτατη Παιδεία - «Ναι» από ΝΔ στον νέο νόμο
Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες το έδαφος είχαν σχετικά προλειάνει με επικοινωνία τους η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Σήμερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρόεδρος της ΝΔ αποδέχθηκε την νέα πρόσκληση συναίνεσης.
Εθεσε πάντως ως προϋποθέσεις για την θετική ψήφο της ΝΔ, να υπάρξει πλήρης κατάργηση του ασύλου, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ να εκλέγονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.
Εντός του Κοινοβουλίου, γύρω στις 2.00 το μεσημέρι, η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη της Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου οριστικοποιούσε την πρόθεσή της να "άρει τις ενστάσεις της" και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επιμένοντας εκ νέου να ικανοποιηθεί σε τρία σημεία:
  • Την πλήρη κατάργηση του ασύλου.
  • Την εκλογή πρυτάνεων από το σύνολο των πανεπιστημιακών.
  • Τη συμβολική συμμετοχή φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.
Στις 2.20, η Αννα Διαμαντοπούλου έλαβε ξανά το λόγο, δέχθηκε τις δύο πρώτες από τις τρεις παρατηρήσεις της ΝΔ και λίγο αργότερα ο Α. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωνε το (μεθ' επεφυλάξεων, όπως είπε) "ναι" της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Ιστορική συναίνεση για την ανώτατη Παιδεία - «Ναι» από ΝΔ στον νέο νόμο
Με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.
"Σήμερα γράφηκε ιστορία"
"Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση", κοινοποίησε πριν από λίγο μέσω twitter η Αννα Διαμαντοπούλου.
http://ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου