Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Προσωπικά δεδομένα τα ονόματα των ελλήνων επιστημόνων για το «αστρονομικό» ποσό των 60 εκ. ευρώ!!!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Κι όμως το υπουργείο Παιδείας ενώ καθημερινά μας «βομβαρδίζει» με τη δημοσιοποίηση αποφάσεων που περιέχουν τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας εκπαιδευτικών ακόμη και τις αναλυτικές βαθμολογίες επιλογής  στελεχών εκπαίδευσης, δεν ανακοινώνει τα ονόματα των ελλήνων επιστημόνων που επιλέχθηκαν  για το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, για να τα δημοσιεύσουμε.
 Η επίσημη απάντηση του υπουργείου Παιδείας (Eθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας) στο ερώτημα «Γιατί στον Πίνακα δεν αναφέρονται τα ονόματα των επιτυχόντων;» είναι η εξής:
«Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚΤ τα ονόματα των επιτυχόντων θεωρούνται προσωπικά στοιχεία και δεν επιτρέπεται η δημοσίευση τους χωρίς την σαφή άδεια των ενδιαφερομένων. Τέτοια άδεια δεν είχε ζητηθεί πριν από την υποβολή των προτάσεων στη δράση ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί στην επόμενη προκήρυξη».
 Ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης στο πλαίσιο της διαφάνειας θα πρέπει άμεσα να απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας  Προσωπικών Δεδομένων κι εφόσον λάβει θετική απάντηση να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα ονόματα.
Το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ θα καλύπτει άμεσες ανάγκες των Ελλήνων επιστημόνων, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση είναι σήμερα ανεπαρκής στη χώρα, και αναμένεται να οδηγήσει σε έναν οδικό χάρτη περιοδικής και τακτικής χρηματοδότησης των ερευνητικών δράσεων. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μοχλό για την κατοχύρωση ελληνικών ευρεσιτεχνιών, με απευθείας χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ για κατοχύρωση και μελλοντική εκμετάλλευση.
Η αξιολόγηση έγινε  από διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων,  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ) σύμφωνα με προδιαγραφές οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) ή το National Science Foundation των ΗΠΑ.
Οι προτάσεις που έγιναν  κατατάχθηκαν στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: 01. Μαθηματικά, Στατιστική, Πληροφορική/Επιστήμες Υπολογιστών, 02. Φυσική και Αστρονομία, 03. Χημεία και Επιστήμες Υλικών, 04. Επιστήμες Μηχανικού 1: Ηλεκτρολογία, Ηλεκτρονική, Χημική Μηχανική, 05.Επιστήμες Μηχανικού 2: Μηχανολογία, Κατασκευές, Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτεκτονική, Ναυπηγική και Αεροναυπηγική, 06. Ιατρικές Επιστήμες, 07.Επιστήμες Ζωής εκτός Ιατρικής, 08. Κοινωνικές Επιστήμες, 09. Ανθρωπιστικές Επιστήμες, 10. Ενέργεια και Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου