Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ
Προσωπικές Ιστορίες
 
Κυριακή 22 Απριλίου, 8.30 μ.μ.
Ακίρα Κουροσάβα, Ο Καταδικασμένος
(Ikiru. Ιαπωνία, 1952, 143 λεπτά)
Είσοδος ελεύθερη
Μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης υπηρεσίας στο δημαρχείο του Τόκιο, ο κύριος Watanabe μαθαίνει ότι έχει  καρκίνο στο στομάχι, ο οποίος έχει ραγδαία εξέλιξη και του αφήνει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής.
Μπροστά στον επερχόμενο θάνατο, ο Watanabe συνειδητοποιεί πως όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε τίποτα σημαντικό στη ζωή του, δεν «έζησε», υπήρξε μια «μούμια» όπως τον αποκαλούν κρυφά οι υφιστάμενοί του, πίσω από ένα γραφείο βάζοντας σφραγίδες σε χαρτιά υποθέσεων που δεν λύνονται ποτέ μπλεγμένες στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας. Προσπαθεί να ανακοινώσει την κατάσταση στο γιο του, τον οποίο μεγαλώνει μόνος του μετά το θάνατο της γυναίκας του, και ο οποίος αποτέλεσε για τον Watanabe την αιτία που ακολούθησε τέτοια περιορισμένη ζωή, ώστε να μην του λείψει τίποτα: ο γιος του τον διακόπτει πριν αυτός ολοκληρώσει, υπενθυμίζοντάς του εκνευρισμένα την άμεση διευθέτηση θεμάτων περιουσίας μεταξύ τους. Μέσα στην απόγνωση, ο Watanabe φεύγει από τη δουλειά χωρίς να πει τίποτα για την αρρώστειά του και το ρίχνει στη διασκέδαση της νύχτας, στο αλκοόλ και τις εφήμερες απολαύσεις. Μετά κολλάει σε μια νεαρή υφιστάμενή του που τον αναζητεί για να της σφραγίσει το χαρτί της παραίτησής της. Η ζωντάνια της ίσως κρύβει μια απάντηση για τον Watanabe, για το τι πρέπει να κάνει στο χρόνο που του έχει απομείνει για να απαλύνει τον πόνο του. Όταν και αυτή διακόπτει τις σχέσεις μαζί του, αυτός συνειδητοποιεί ότι το μόνο που του απομένει είναι να «δημιουργήσει» κάτι που θα δώσει  νόημα στη ζωή του, κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο γύρω του: Μια ομάδα γυναικών από μια συνοικία της πόλης καταγγέλλουν λιμνάζοντα νερά σε έναν ανοιχτό χώρο στη γειτονιά τους, που απειλεί την υγεία των παιδιών τους, αλλά το αίτημά τους παραπέμπεται εσαεί στα ατέλειωτα γραφεία του δημαρχείου. Ο Watanabe θα επιστρέψει στο δημαρχείο για να βοηθήσει να ικανοποιηθεί το αίτημα των γυναικών, ξεπερνώντας τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας και τα μικροσυμφέροντα, ώστε να χτιστεί μια παιδική χαρά πριν πεθάνει.
Θαυμαστής της «δυτικής» κουλτούρας, του Shakespeare, και της Ρώσικης λογοτεχνίας, ο Ακίρα Κουροσάβα ξεκίνησε ως ζωγράφος και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης επηρέασε όσο λίγοι τον παγκόσμιο κινηματογράφο σε επίπεδο δομής, θεματικής και καθοδήγησης ηθοποιών.
Διεύθυνση
Αγίας Μαρίνας 55, 45221, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 2651083940, fax: 2651075784
email: webmaster@pkdi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου