Στέφανος Σίντος

Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, αναπληρωματικός αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε., τηλ.: 6932817359, e-mail: stefsintos@gmail.com

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές (τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.) 24-27 Μαΐου 2017


Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 24/05/2017 - 27/05/2017
Τοποθεσία
Συνεδριακό Κέντρο "Κάρολος Παπούλιας"
3o Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας
Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές
(τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.)
24-27 Μαΐου 2017
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα
3rd International Conference in Economic and Social History
Labour History: production, markets, relations, policies
(from the late Middle ages to the early 21st century)
24-27 May 2017
University of Ioannina, Ioannina, Greece

Το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας οργανώνουν διεθνές συνέδριο οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας με θέμα «Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές (τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.)». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» στις 24-27 Μαΐου 2017.
Το συνέδριο εστιάζει στις ποικίλες και ιστορικά μεταβαλλόμενες μορφές που έλαβε η εργασία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικά κρατικά πλαίσια από το τέλος του Μεσαίωνα έως σήμερα. Επιπλέον, οι προσλήψεις και ανασημασιοδοτήσεις της εργασίας στα διάφορα συστήματα Πολιτικής Οικονομίας περιλαμβάνονται στις θεματικές του συνεδρίου.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται δύο κύριες διαλέξεις (keynote speech) διακεκριμένων καθηγητών:
  1. Ο καθηγητής Marcel van der Linden (University of Amsterdam & International Institute of Social History) θα δώσει διάλεξη με θέμα «Labour History Goes Global», την Τετάρτη 24.5.2017 (ώρα 19.00-20.15)
  2. Ο καθηγητής Touraj Atabaki (Leiden University & International Institute of Social History) θα δώσει διάλεξη με θέμα «Workers, Class and Revolutions in Twentieth-Century Iran», την Παρασκευή 26.5.2017 (ώρα 11.30-12.45).
 Το συνέδριο επικεντρώνεται στους παρακάτω τέσσερις θεματικούς άξονες:
  1. Η εργασία στην παραγωγή
  2. Αγορές εργασίας
  3. Σχέσεις εργασίας
  4. Πολιτικές για την εργασία
Με βάση τους παραπάνω άξονες, θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για μελέτες περίπτωσης και συγκριτικές προσεγγίσεις σε διαφορετικά εθνικά, περιφερειακά ή διεθνικά πλαίσια σχετικά με την ιστορία, την ιστοριογραφία, την εθνογραφία, τη θεωρία των σχέσεων εργασίας και την ιστορία της πολιτικής οικονομίας. Πολλές από τις εισηγήσεις διερευνούν  πως το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, η φυλή και η οικογένεια εμπλέκονται στην ιστορική διαμόρφωση των  καταμερισμών και των σχέσεων εργασίας, των αγορών εργασίας, των πολιτικών για την εργασία και των εμπειριών των εργαζομένων, άλλες εισηγήσεις διερευνούν τις αντιδράσεις και τις εργατικές διεκδικήσεις, τις κρατικές ή άλλες ρυθμίσεις. Οι εισηγήσεις καλύπτουν θεματικά την εργασία στον αγροτικό χώρο και στα τσιφλίκια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εργασία στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία (από τα εργοστάσια των –πρώην-σοσιαλιστικών χωρών έως τις ιταλικές και ελληνικές βιομηχανίες), στο εμπόριο, την εργασία στη θάλασσα, την οικιακή και υπηρετική εργασία (στην νεότερη και σύγχρονη Ευρώπη), την εργασία στον δημόσιο τομέα, την εργασία στον άτυπο τομέα της οικονομίας. Σε ειδικές συνεδρίες θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της εκμηχάνισης και της τεχνολογικής αλλαγής στην εργασία, οι εργατικές μεταναστεύσεις, οι εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις στην οργάνωση της εργασίας, η σχέση εργασίας και κουλτούρας, η εργασία στην κατεχόμενη Ελλάδα (1941-1944), οι μετασχηματισμοί της εργασίας στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με μία στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών, οικονομολόγων και κοινωνιολόγων, με θέμα «Transformations of labour and social sciences», το Σάββατο 27.5.2017 (ώρα 18.00-20.00).
Στο συνέδριο συμμετέχουν 130  ερευνητές από την Ελλάδα,  τις Η.Π.Α., την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Σουηδία, την Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τον Καναδά, την Αργεντίνη, την Ινδία.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν σε 4 μέρες, από 24 έως 27 Μαϊου, με 3 παράλληλες συνεδρίες κάθε μέρα. Σε ολομέλειες θα πραγματοποιηθούν οι δύο κύριες διαλέξεις και η στρογγυλή τράπεζα.

Επισυνάπτονται η Αφίσα και το Πρόγραμμα του συνεδρίου (Ενημέρωση 16/5/2017):

Σχετική Ιστοσελίδα: https://conferences.hdoisto.gr/2017/gr/program/
Διεύθυνση Επικοινωνίας:
Λήδα Παπαστεφανάκη
Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων,
Τηλ. +3026510 05137,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: lpapast@uoi.gr
Επιστημονική Γραμματεία:
Δημήτρης Κοντογεώργης,
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ηλεκτρονική διεύθυνση : conference@hdoisto.gr


Πρόσθετες πληροφορίες


Οργάνωση: Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας
Κόστος συμμετοχής:
Σχετικός σύνδεσμος: https://conferences.hdoisto.gr/2017/gr/program/?#

Στοιχεία Επικοινωνίας
Πρόσωπο ή Υπηρεσία: Λήδα Παπαστεφανάκη, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Τηλέφωνο: 26510-05137
Email: lpapast@uoi.gr

Συνημμένα αρχεία:
  1. http://www.uoi.gr/wp-content/uploads/2017/04/POSTER_Labour-history-conference_Ioannina_24-27-May-2017b.pdf
  2. http://www.uoi.gr/wp-content/uploads/2017/04/PROGRAMME_Labour-history-conference_Ioannina_24-27-May-2017.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου