Στέφανος Σίντος

Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, αναπληρωματικός αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε., τηλ.: 6932817359, e-mail: stefsintos@gmail.com

Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Ψεύτης ήλιος

Δεν μας ξέρει κανείς κι ούτε πρόκειται ποτέ να μας μάθει αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν την μαντάμ Σουσού

Δεν μου φάνηκε και τόσο κακή η ιδέα που είχε ο Guardian να περάσουν από δω οι Ευρωπαίοι, να κάνουν κάνα τουρ στα χάλια μας. Όσο σαδισμό κι αν εντοπίσατε στην πρόταση, θα συμφωνήσετε φαντάζομαι ότι θα υπήρχε και κάποιου είδους ωφέλεια από μια τέτοια ιστορία. Σαν πόσο ακόμη θα το παίζουμε το βαθύ μπούστο της Ευρώπης και οι ηλιοκαμένοι γλουτοί της; Ψηθήκαμε από τον ήλιο, γεμίσαν και τα ρουθούνια μας γύρη, αλλά από μέλισσες τίποτα. Θεσμικό ξεχαρβάλωμα, απλυσιά στη Θεσσαλονίκη, αναβροχιά στην οικονομία, σύριγγες στα πάρκα, λουκέτα στα εμπορικά, πετρελαιοκηλίδες στις θάλασσές μας, άνεργοι στα παγκάκια μας, σαλταδόροι στα πόστα της εξουσίας, λειτουργικά αναλφάβητοι στον Τύπο, κουτσαβάκια στη διπλωματία μας, βιασμοί ανηλίκων στη Μόρια μας, απομουρλαμένες εφημερίες στη δημόσια υγεία μας, ιδιωτικοί στρατοί που διαφεντεύουν τις πόλεις μας, ινστρούχτορες τα σχολεία μας, νωθρές πασμίνες τ' αρχαία μας, άγνωστοι που βάζουν ζάχαρη στα τεθωρακισμένα και στα μπατζάκια μας.
Φταίει βέβαια κι αυτή η ανάδελφη, η δις νομπελούχος, η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου που μόνοι μας τα λέμε μόνοι μας τ' ακούμε, με αποτέλεσμα να μη φτάνει τίποτα στον έξω κόσμο, πέρα από τον ήλιο που λέγαμε και παραπάνω. Φρυγανίζει την αλήθεια μας, μας ξεραίνει το λαρύγγι, μας πουλάει όσο κάνει ένα ούζο με χταπόδι στα κάρβουνα. Αυτό θέλουμε άραγε όταν φυγαδεύουμε τους ξένους από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο λιμάνι για μια εξωγήινη εμπειρία στο μακρύ καυτό ελληνικό καλοκαίρι, μη δουν τίποτα και καταλάβουν; Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν μας ξέρει κανείς κι ούτε πρόκειται ποτέ να μας μάθει αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν την μαντάμ Σουσού. Θα πεθάνουμε με φτερό στο καπέλο, κρίμα που δεν θα μπορεί πια ούτε να μας γαργαλίσει, να γελάσουμε λιγουλάκι με το χάλι μας.
Μ' αρέσει που άρχισε το τουριστικό κύμα, ν' ανασάνει λίγο η τσέπη μας, αλλά ντρέπομαι κιόλας. Ντρέπομαι που ντρέπομαι, αν εννοείτε τι εννοώ. Να πουλάω φολκλόρ και greek hot lover την ώρα που η ανηδονία έχει γίνει μοίρα μου και το χάος, γλυκό πικρό μου πλαίσιο. Κέντημα σε ωραία κορνίζα σκαλιστή που με το «καλημέρα σας» μου λέει φτου σου.  
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου