Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Νύχτα πρεμιέρας (Opening night)

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές με  αφιέρωμα στον Ανεξάρτητο Αμερικάνικο Κινηματογράφο .Πρώτη ταινία του αφιερώματος  την Κυριακή 24/02 και τη Δευτέρα 25/02  η "Νύχτα Πρεμιέρας" του Τζον Κασσαβέτη

Νύχτα πρεμιέρας (Opening night)

Ο σπουδαίος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζόν Κασσαβέτης, συμπρωταγωνιστεί με την μούσα και σύντροφό του Τζίνα Ρόουλαντς σε μια ταινία που επιχειρεί να καταδείξει, το πόσο τραυματική αποδεικνύεται πολλές φορές, η συγκατοίκηση του ηθοποιού με το ρόλο του.
Η Ρόουλαντς υποδύεται την ώριμη σταρ του θεάτρου και του σινεμά, Μίρτλ Γκόρντον, που στο ανέβασμα της παράστασής της με τίτλο «Η Δεύτερη Γυναίκα», περνά κατάθλιψη μετά το ξαφνικό θανατηφόρο ατύχημα μιας νεαρής θαυμάστριάς της.
Η βασανιστική εξάρτηση από το αλκοόλ, οι νευρώσεις με την ηλικία της αλλά και η επαναφορά στη μνήμη της των χαμένων ευκαιριών της στον έρωτα και την ευτυχία, την ωθούν σε μια παλινδρομική κίνηση ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.
Η Μίρτλ θέλοντας να δώσει ταυτότητα στον χαρακτήρα που καλείται να ερμηνεύσει (τον οποίο θεωρεί μη-ανθρώπινο), μπαίνει σε επικίνδυνες περιοχές του μυαλού, δίνοντας ζωή στη νεκρή γυναίκα και σε παραλληλία, στην ίδια τη χαμένη νιότη της.
Βλέποντας την Μίρτλ, εξασθενημένη ψυχικά και σωματικά, ο θεατής παίρνει γεύση από την μη-κολακευτική ψυχοπαθολογία της υποκριτικής, νιώθει το άγχος στις φάσεις της πρόβας και στις αναγνώσεις του έργου, αλλά και την αγωνία του σκηνοθέτη Μάνι (Μπέν Γκαζάρα), και τηςσυγγραφέως Σάρα (Τζόαν Μπλoντέλ), παραμονή της Νύχτας Πρεμιέρας στη σκηνή του Μπρόντγουαιη να περιορίσουν το χάος.
Το κοινό παίρνει τη θέση του, η πρωταγωνίστρια δεν μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό της και οι υπεύθυνοι βρίσκονται χαμένοι στο πουθενά.
Μια ταινία με τολμηρό ύφος και πειραματικό στιλ κινηματογράφησης, που δεν αναγνωρίστηκε στην εποχή της –βρήκε με το ζόρι διανομή, με την κριτική αδιάφορη απέναντί της- αλλά τρία χρόνια μετά το θάνατο του σκηνοθέτη της, το 1992, προβλήθηκε (εκτός συναγωνισμού) στο φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας επάξια μια θέση, ανάμεσα στις καλύτερες της δεκαετίας του ’70.
Σκηνοθεσία: Τζον Κασσαβέτης
Πρωταγωνιστούν: Τζίνα Ρόουλαντς, Τζον Κασσαβέτης, Μπεν Γκαζάρα, Τζόαν Μπλοντέλ
Παραγωγή:ΗΠΑ,1978
Διάρκεια: 144΄
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΚΥΡ 03/03-ΔΕΥΤ 04/03 Memento (2000) (Κρίστοφερ Νόλαν)
ΣΑΒ 09/03-ΔΕΥΤ 11/03 Σέξ,ψέματα και βιντεοταινίες (Sex,lies and videotapes) (1989) (Στίβεν Σόντερμπεργκ)
ΚΥΡ 17/03-ΔΕΥΤ 18/03 Χωρίς μέτρο (Whiplash) (2014) (Ντάμιεν Σάζελ)
ΚΥΡ 24/03-ΔΕΥΤ 25/03 Πέρα από τον παράδεισο (Stranger than paradise) (1984) (Τζίμ Τζάρμους)
ΚΥΡ 31/03-ΔΕΥΤ 01/04 Φάργκο (Fargo) (1996) (Τζόελ Κοέν)
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:15μμ,Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ
Κουντουριώτη 31, Τηλ.  6945377240
Mail : exavda.group@gmail.com FB: Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου