Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΣΑΡΔΑΜ ΚΑΙ ΑΤΥΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Το «γαμώ το» του... μουνόδρομου

Το μικρό σαρδάμ κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης του μηνύματος του πρωθυπουργού και οι στιγμές «αυτοκριτικής» διάθεσης που ακολούθησαν, με τον Αντ. Σαμαρά να επιστρατεύει τα «γαλλικά» του, βγήκαν στον αέρα από ένα λάθος χειρισμό ενός τεχνικού. Αυτά, όμως, έδωσαν τροφή για τόσα σχόλια, που έφεραν σε δεύτερη μοίρα ακόμα και την είδηση του μηνύματος για την περίφημη μείωση του ΦΠΑ στο 13%.
Γιατί όσο κι αν είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός συνηθίζει να είναι αθυρόστομος πίσω από τις κλειστές κάμερες, είναι αλλιώς όταν τον ακούει το πανελλήνιο να μονολογεί «γαμώ το κεφάλι μου, μαλάκα». Συμβαίνουν αυτά σε απ' ευθείας μετάδοση και δεν είναι πρώτη φορά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει γράψει ιστορία με τα δικά του λεκτικά σαρδάμ. Εχει πει για «το μουνόδρομο του φόβου και της ανασφάλειας», έχει καλέσει σε προεκλογική συγκέντρωση να δώσουν «όλοι το "παρών" την Κυριακή στις κάλτσες», έχει αναφερθεί «σε κλειστά φέουδα», μας έχει ενημερώσει για συναντήσεις του «με τους κυνικούς εταίρους», μέχρι που έχει αντιστρέψει το μήνυμα που ήθελε να περάσει: «Θα πάρουμε μέτρα για να χτυπήσουμε τη διαφάνεια, όπως έχουμε πάρει».
Υπάρχουν κι άλλα του ιδίου, όπως τα περίφημα «να αναπτύξουμε την ανάπτυξη», «ο ελληνικός εργαζόμενος» και «πάση θεώ». Από το βήμα της Βουλής, ενώ ήθελε πει ότι «δεν ήρθαν με το βλέμμα στραμμένο προς τα μπρος αλλά προς τα πίσω», αντί για βλέμμα είπε «βλαμμένο», για να το «μπαλώσει» στη συνέχεια επικαλούμενος το φροϊδικό σύνδρομο.
Τα σαρδάμ του Γ. Παπανδρέου, πάντως, περιορίστηκαν κατά πολύ όταν έγινε πρωθυπουργός. Κατά μία εκδοχή, ο ίδιος φέρεται ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με την απαραίτητη έκκριση σάλιου και στη συνέχεια το περιόρισε μέσω ειδικής αγωγής.
Ο Κ. Σημίτης: «Αφού έτσι είμαι...»
Είχε, βεβαίως, προηγηθεί ο έτερος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τρεις φορές πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. «Μας έλεγαν για χρόνια για μακέτες. Ολα τα έργα είναι μακέτες. Είναι μακέτο τούτο το έργο;», είχε πει. «Είναι ντροπή η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορεί να ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο έργο κοστίζει 4 χιλιόμετρα», ακούστηκε από τα χείλη του, ενώ λάθος σημείωσε μέχρι και το κλασικό σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ εδωμένο ενατό». Σίγουρα οι προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν ήταν το φόρτε του και η αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη φρόντιζε να τον στολίζει και με το παραπάνω στις εκπληκτικές εκπομπές της περί «ΙΕΚ Τάπερμαν».
Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης το αντιμετώπιζε με χιούμορ. Οταν το 1997 στη Λάρισα έκανε εξαγγελία για την επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλαs, ο πρόεδρος της κοινότητας από το Στεφανοβίκιο του είχε πει: «Οταν θα εγκαινιάσουμε το έργο, σας προσκαλούμε και πάλι να έρθετε στο Στεφανοβίκιο για να σας αποκηρύξουμε», για να διορθώσει αμέσως, σε «ανακηρύξουμε» επίτιμο δημότη. Ο Κ. Σημίτης χαμογέλασε και απάντησε: «Το έργο θα γίνει. Εγγυητής είναι ο κ. Λαλιώτης και εγγυήτρια η... αποκήρυξή μου, που θα με κάνει να προσέξω κι εγώ». Αλλά και το 2000, όταν είχε ερωτηθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη για τη σάτιρα και τα σαρδάμ του, είχε απαντήσει: «Αφού έτσι είμαι, γιατί να μην το κάνουν;».
Οι αναφορές σε δικά του σαρδάμ είχαν κάνει έξαλλο τον Μ. Εβερτ το 1997, που τότε μιλούσε για διαπλεκόμενα που τον πολέμησαν. «Λεπτομέρειες και αδυναμίες στο πρόσωπό μου έγιναν βουνό. Ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κάνω ενδεχομένως σαρδάμ τα οποία κάνει ο κάθε ένας. Αν κοιτάξετε τους λόγους του κ. Σημίτη, θα διαπιστώσετε πόσα σαρδάμ κάνει», είχε πει.
Τσίπρας και Κάμπελ
Από εκείνα που έβγαλαν γέλιο ήταν αυτό του Αλ. Τσίπρα, που θέλησε να ανατρέξει στην Ναόμι Κλάιν και μίλησε για την Ναόμι Κάμπελ. Και εκείνο της Αλέκας Παπαρήγα, που αναρωτήθηκε εάν «διασπάστηκε το Σουζάν», αντί του Σουδάν.
Μήπως ο Β. Πολύδωρας δεν είχε μιλήσει στη Βουλή για ερώτηση που είχε «υποβληθεί από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συνασπισμό»; Λεπτομέρειες...
Ο Κ. Μητσοτάκης το 2003 είχε διαψεύσει φήμες που τον έφεραν να έχει πάθει εγκεφαλικό. Φήμες που φούντωσαν με αφορμή επίσκεψή του σε νοσοκομείο, αλλά και κάποια ασυνήθιστα για εκείνον «σαρδάμ» που έβαλαν ιδέες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ετσι, όταν έφτασαν στα αυτιά του, πέρασε ο ίδιος από την αίθουσα των δημοσιογράφων στη Βουλή για να διαψεύσει τις εντυπώσεις.
Αντιθέτως, η Ντόρα Μπακογιάννη το 2006 μιλώντας στη Βουλή ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας «κυρίες και κύριοι συνάδελφοι», για να διορθώσει στη συνέχεια σε «κυρίες και κύριοι βουλευτές» ζητώντας συγγνώμη. Είχε ξεχάσει ότι ήταν εξωκοινοβουλευτική υπουργός. Σε τηλεοπτική εκπομπή στο Μέγκα είχε πει... «τα κωλομπάρισε», αναφερόμενη προεκλογικώς το 2012 στις θέσεις του Αλ. Τσίπρα για το ΝΑΤΟ.
«Μην περιμένω σαν... μαλάκας»
Κι αν νομίζετε ότι ο Αντ. Σαμαράς ήταν ο μόνος που βρέθηκε σε δύσκολη θέση, κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Κ. Καραμανλή. Η Μαλβίνα είχε προβάλει στην εκπομπή της «αμοντάριστο υλικό» που φαινόταν να προετοιμάζεται για δηλώσεις και να λέει: «Ε, μην είναι καμιά 15αριά δευτερόλεπτα και κάθομαι μαλάκας».
Επί της ουσίας, όμως, ήταν το σαρδάμ του Καραμανλή στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το 2004. Στον επίλογό του είχε πει ότι οραματίζεται μια διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στα «...λόγια». Μπορεί να το διόρθωσε, λέγοντας «στα έργα», αλλά εκ του αποτελέσματος μάλλον επιβεβαιώνεται η ρήση περί γλώσσας λανθάνουσας.
Αντί επιλόγου, η δήλωση από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, που περιγράφει την εικόνα στα πολιτικά παρασκήνια: «Ουαί αν ο καθένας χαρακτήριζε τον άλλο μέσα στο κόμμα. Θα γινόμασταν ένα τεράστιο σαρδάμ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου