Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ασύλληπτη τραγωδία σε ορυχείο στην Τουρκία


soma-oruxeio-antrhakorixos 
Πάνω από διακόσιοι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 200 παραμένουν παγιδευμένοι σε βάθος δύο χιλιομέτρων κάτω από τη γη μετά την κατάρρευση στοάς σε ορυχείο στη Σόμα, 12 χλμ. νοτιοανατολικά της Σμύρνης.

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται ώρα με την ώρα η φονική έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε ορυχείο στη δυτική επαρχία Μανίσα ύστερα από φωτιά και έκρηξη σε μονάδα διανομής ενέργειας.
Η έκρηξη την ώρα που στις υπόγειες στοές εργάζονταν 787 άτομα είχε αποτέλεσμα να προλάβουν να απεγκλωβιστούν μόλις 360 ανθρακωρύχοι, 80 τραυματίστηκαν -εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση-, 201 είναι επισήμως οι νεκροί και ακόμη 200 αγνοούνται. Οι προσπάθειες εντοπισμού των παγιδευμένων, περίπου 4 χιλιόμετρα από την κοντινότερη έξοδο του ορυχείου, δυσκολεύουν από το γεγονός ότι οι στοές έχουν καταρρεύσει.
«Το δυστύχημα που συνέβη σε αυτές τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις είναι πραγματικά ένα έγκλημα σε χώρο εργασίας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πλέον μαζική δολοφονία στην ιστορία της χώρας», είπε ο πρώην επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, Τσετίν Ουιγκούρ.

Turkey-ekrixi-orixeio-3
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στη Βουλή, στις 29 Απριλίου, για να ερευνηθούν τα εργατικά ατυχήματα στο ορυχείο, πρόταση που απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Το ορυχείο στη Σόμα, που απασχολεί συνολικά 6.500 εργαζομένους, είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή και από τα μεγαλύτερα της χώρας. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι η τελευταία επιθεώρηση έγινε πριν από δύο μήνες και δεν βρέθηκε τίποτα που να παραβιάζει τους κανονισμούς.
Ο επικεφαλής του ομίλου Soma Holding είχε πει πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hurriyet» ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων επέτρεψαν στην εταιρεία να αυξήσει τα κέρδη της. Πολλοί ωστόσο είχαν τότε επικρίνει τις εταιρείες εξόρυξης ότι αυξάνουν τα έσοδά τους εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

soma-oruxeio2
Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των ανθρακωρύχων δυσκολεύουν από το γεγονός ότι οι στοές έχουν καταρρεύσει.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της τραγωδίας, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε γρήγορα και κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές, ενώ στην περιοχή έσπευσε και ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλδίζ. Τουλάχιστον ένα εναέριο μέσο μεταφοράς τραυματιών και 27 ασθενοφόρα εστάλησαν στο σημείο.
Η τραγωδία είναι βέβαιο ότι θα πάρει πολιτική διάσταση δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση -το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)- είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στη Βουλή, στις 29 Απριλίου, για να ερευνηθούν τα εργατικά ατυχήματα στο ορυχείο, πρόταση που απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

soma-oruxeio3
Οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς δεκάδες ανθρακωρύχους που εργάζονταν κοντά στην έξοδο του ορυχείου.

Το CHP έστειλε επτά βουλευτές του στη Μανίσα, ενώ το ίδιο έκαναν κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η Ομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων που έχει αποσπάσει ομάδα 40 ατόμων. Λέγεται ότι ο Ερντογάν ματαίωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αλβανία και σκοπεύει σήμερα να επισκεφθεί το σημείο της τραγωδίας, όπως και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

soma-oruxeio1
Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η έκρηξη στο ορυχείο την ώρα που στις υπόγειες στοές του εργάζονταν 787 άτομα.

Η κυβέρνηση είχε μπει στο στόχαστρο των επικριτών της τον Μάιο του 2010, μετά τον θάνατο 30 ανθρακωρύχων σε δυστύχημα στη νοτιοδυτική επαρχία Ζονγκουλντάκ. Ο τότε υπουργός Εργασίας είχε δηλώσει ότι τα θύματα πέθαναν «όμορφα» επειδή δεν έφεραν εγκαύματα, ενώ και ο ίδιος ο Ερντογάν είπε πως ο θάνατος είναι τελικά η μοίρα των ανθρακωρύχων!

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters
ΠΗΓΗ:  Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου