Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Sos από Ν. Φίλη: Κάθε θρησκευτική κοινότητα θα αξιώσει να διορίζει αυτή τους θεολόγους ή τους ιεροδιδάσκαλους στα σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Κινδύνους  για την ελληνική εκπαίδευση διαβλέπει ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης , από τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Με άρθρο του που   δημοσιεύεται στα ΝΕΑ εκτιμά ότι με τις αποφάσεις του ΣτΕ:

Α.  Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση, προκαλούνται προβλήματα συνείδησης και από τα πράγματα θα οδηγηθούμε στη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε προαιρετικό.
Β. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση εκπρόσωποι και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων θα ζητήσουν να έχουν  με δική τους ευθύνη μάθημα ομολογιακό για τα δικά τους παιδιά που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.
Γ. Έτσι π.χ. οι χιλιάδες Μουσουλμάνοι που ζουν στην Αττική θα διεκδικήσουν την κορανική διδασκαλία για τα παιδιά τους. Προφανώς η κάθε θρησκευτική κοινότητα θα αξιώσει να διορίζει αυτή τους θεολόγους ή τους ιεροδιδάσκαλους και έτσι θα βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο επικίνδυνων κατακερματισμών μέσα στο μαθητικό πληθυσμό με την  υπόθαλψη θρησκευτικών φονταμενταλισμών και τελικά στην αλλοίωση του σκοπού του δημόσιου σχολείου.
Μορφές ορθοδοξισμού - ζηλωτισμού
Ο πρώην υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ότι  "η  απόφαση – του ΣτΕ- γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκ νέου παλινδρόμηση σε μορφές ορθοδοξισμού - ζηλωτισμού σε συνάρτηση με την αναβίωση  των εθνικισμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη".
Ο Ν. Φίλης προσυπογράφει τον πρόσφατο  σχολιασμό της απόφασης του ΣτΕ από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο ότι «τα σχολεία δεν χρειάζονται ούτε κατηχητές ούτε απολογητές» και ότι «Χρειάζονται εμπνευσμένους καθηγητές, επιστήμονες θεολόγους που θα διδάσκουν ένα μάθημα γνώσης, ένα μάθημα πολιτισμού σύμφωνα με τα επιστημονικά και παιδαγωγικά πρότυπα, ένα μάθημα ως μια άσκηση αγάπης με τα μάτια στραμμένα στον κόσμο, όχι στον εαυτό μας».
Προσυπογράφω, επίσης, δηλώνει ο  Ν. Φίλης, την αποστροφή του προς την υπουργό Παιδείας την οποία καλεί να πάρει αποφάσεις για το μάθημα των θρησκευτικών, «αναλογιζόμενη όχι τις επόμενες εκλογές αλλά την επόμενη γενιά»
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου