Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΝΤ ΑΔΕΔΥ: Απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

12.06.2020


Ν.Τ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κάλεσμα για συμμετοχή, στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου, έκαναν  οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας ,του συλλόγου εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γιώργος Φλούδας, του συλλόγου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα Κώστας Καλαμπάκας ,του συλλόγου εργαζομένων στις Δομές Πρόνοιας στην Ήπειρο Χριστόφορος  Χριστογιαννης, η πρόεδρος του συλλόγου Ιατρών στα Αστικά Κέντρα Υγείας Ηπείρου Άννα Γρίβα και ο γραμματέας  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Χαράλαμπος Παππάς με κοινή συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης .
Στις 16 Ιουνίου
,η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία , η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έχουν προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία στις δημοσιές δομές υγείας και πρόνοιας και η ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων στάση εργασίας σε όλες τις δημοσιές υπηρεσιες,τους ΟΤΑ  και τα ΝΠΔΔ  του Νομού Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί μέχρι τέλους ωραρίου.
 Στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων, τόνισαν ότι, έχουν αντιληφθεί οι πάντες πια τη σημασία μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.
Με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία.
Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών Κορωναιού (πολύ λιγότερες των αναγκών).
Προσελήφθησαν με στοιχεία του Υπουργού Υγείας 3700 υγειονομικοί υπάλληλοι στα Νοσοκομεία. Όμως οι εν λόγω επικουρικοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν δεν φθάνουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Από το 2018 έως σήμερα με την αποχώρηση 4.000 μόνιμοι υπάλληλοι και έγιναν μηδενικές προσλήψεις. Από τότε και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων φωνάζουμε για την τραγική υποστύλωση του συστήματος.
Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι τριτοκοσμική. Το όριο των δαπανών για τα Νοσοκομεία εφέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1.5 δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας η χρηματοδότηση με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ όταν γονάτισαν συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.
 Ο εξοπλισμός και οι υποδομές είναι διαλυμένες κατά παραδοχή της ίδιας κυβέρνησης και με τα οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε βελτίωση.
Η Κυβέρνηση αντί να ενώσει το Νοσηλευτικό προσωπικό, προσπάθησε να το διαιρέσει – διχάσει με τη σύσταση δύο κλάδων. Μετά τις αντιδράσεις υποχώρησε. Όμως δεν δεχόμαστε το τίποτα, την ακινησία για να εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες.
Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που στη δεύτερη φάση της πανδημίας που εισήλθε η χώρα είναι πολύ σημαντική και όμως καταρρέει.
Μόνο το 10% των πολιτών διαθέτει οικογενειακό γιατρό. Τα ραντεβού για εξετάσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν τον ένα χρόνο. Οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα και οι ανασφάλιστοι το σύνολο του κόστους των εξετάσεων.
Τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων. Οι Προνοιακές Μονάδες που ήταν η μαύρη τρύπα διασποράς του ιού σε άλλες χώρες, στη χώρα μας παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό οι προνοιακοί υπάλληλοι κατάφεραν να κρατήσουν έξω από την πόρτα των Μονάδων τον κορωνοϊό. Και όμως το ευχαριστώ της πολιτείας ήταν να μη λάβουν το έκτακτο βοήθημα (δώρο Πάσχα).
Στην αιχμή των διεκδικήσεων  βρίσκεται η πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας.
Η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης .
Η ανάπτυξη ,στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό  όλων των  δημοσίων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά  Επαγγέλματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου