Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εξαφανίστηκαν τα τασάκια - Ξεκίνησαν τους ελέγχους οι δημοτικοί αστυνομικοί

Ιωάννινα.
Χωρίς… τσιγάρο πίνουν τον καφέ και το  ποτό τους οι Γιαννιώτες από χθες, που ξεκίνησαν εντατικά οι έλεγχοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς του Δήμου Ιωαννιτών.
Οι πρώτες ημέρες είναι «αναγνωριστικές» και οι δημοτικοί αστυνομικοί ενημερώνουν τους καταστηματάρχες για τις υποχρεώσεις τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς και τους πελάτες των καταστημάτων.

Τα περισσότερες καταστήματα που επισκέφθηκαν τα κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας είχαν ήδη αφαιρέσει τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος είχε ενημερώσει για την έναρξη των ελέγχων, ενώ υπήρξε και συνάντηση και το προηγούμενο διάστημα με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών.
Η πρώτη ημέρα της ενημέρωσης και των ελέγχων χαρακτηρίστηκε από την συνεργασία καταστηματαρχών και πελατών, αν και οι δημοτικοί αστυνομικοί έγιναν αποδέκτες παραπόνων σε ότι αφορά την εφαρμογή του μέτρου. Η δημοτική αστυνομία ελέγχει κατ’ αρχήν εάν υπάρχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, εάν οι καταστηματάρχες έχουν θεωρήσει τα βιβλία υγειονομικού ενδιαφέροντος στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, καθώς και αν διαθέτουν το απαραίτητο δελτίο αναφοράς για το κάπνισμα.
Επίσης υποχρέωση των καταστηματαρχών είναι να έχουν τοποθετήσει σε αρκετά και εμφανή σημεία το σήμα με την επισήμανση ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Η παράλειψη οποιουδήποτε από τα παραπάνω ισοδυναμεί με μη εφαρμογή του νόμου και επισίει χρηματικά πρόστιμα και μάλιστα αυστηρά.
Μία από τις ενστάσεις των καταστηματαρχών είναι ότι θα πρέπει οι ίδιοι να προμηθευτούν τα ειδικά σηματάκια, που σημαίνει μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τους τζίρους των καταστημάτων.
Στις συστάσεις των δημοτικών αστυνομικών αναφέρθηκε η υπεύθυνη καταστήματος, που σημείωσε πως η πτώση της πελατείας είναι εμφανής αλλά όχι κάθετη.
«Είναι δύσκολη η προσαρμογή, αλλά νομίζω ότι με τον καιρό θα συνηθίσουν όλοι», σημείωσε.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου