Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΘΝΟΣ

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Ψηφίζεται μέχρι το καλοκαίρι. Εφαρμογή το Φθινόπωρο

Τι συζήτησαν οι ελεγκτές με τον Γ. Ραγκούση
Την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από το Φθινόπωρο με ψήφιση του σχετικού νόμου μέχρι το καλοκαίρι, τη διατήρηση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, καθώς και τη λειτουργία μηχανισμού παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, συζήτησαν χτες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και οι εκπρόσωποι της τρόικας, που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του.
Οι Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Σ. Ντερούζ της ΕΕ και Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εκτός του πλαισίου που προσδιορίζει το Μνημόνιο, όπως είναι η καθιέρωση του οκταώρου στο Δημόσιο και η κυβερνητική πρόταση για απογευματινή λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών δύο μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη) με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το νέο μισθολόγιο θα είναι «απλό, σύγχρονο και δίκαιο» και δεν θα επιφέρει μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει μειώσεις έως και 40% σε 30.000 υψηλόμισθους υπάλληλους και αυξήσεις κατά μέσο όρο 15% σε χαμηλόμισθους συναδέλφους τους, με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ).
Στη συνάντηση με την τρόικα ο Γ. Ραγκούσης παρουσίασε το σύστημα παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, σε βάση δεδομένων που λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Η καταγραφή θα πραγματοποιείται με μηνιαία περιοδικότητα (δήμοι) ή τριμηνιαία (νομικά πρόσωπα), αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2011, απαντώντας σε παλαιότερο αίτημα της τρόικας για τροφοδότηση με έγκυρα στοιχεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ΟΤΑ.
Τη διατήρηση της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο επιβεβαίωσε ο Γ. Ραγκούσης, αναφέροντας ότι δεν τέθηκε κανένα θέμα από την τρόικα για διεύρυνση της αναλογίας στο «1 προς 7».
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν 53.335 αποχωρήσεις από το σύνολο του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν περίπου 10.600 νέες προσλήψεις το 2011, συμπεριλαμβανομένων και των μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ.
Με δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 2.700 μετατάξεις στο Δημόσιο από τον ΟΣΕ, απομένουν 8.000 νέες προσλήψεις στις οποίες θα συνυπολογιστούν οι διοριστέοι από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και οι απόφοιτοι των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ο Γ. Ραγκούσης επισήμανε ότι αν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό οι αποχωρήσεις μέχρι το 2013 θα μισθοδοτούνται 200.000 λιγότεροι υπάλληλοι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου