Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Λύση για το ελληνικό χρέος που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία αναζητά η Ευρωζώνη

Βρυξέλλες
Διαδικασία για το χειρισμό του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο από τους οίκους και τις αγορές αναζητά η Ευρωζώνη, αναφέρει ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων σε εθελοντικής βάση.

«Εξετάζουμε μία συνταγή που δεν θα δουν αρνητικά οι οίκοι αξιολόγησης ούτε θα οδηγήσει σε χρεοκοπία» ανέφερε τη Δευτέρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε, διά στόματος Όλι Ρεν, πως οι ιδιώτες πιστωτές θα κληθούν να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος, και είναι πιθανό η ΕΕ να τους παρακινήσει να πρατείνουν τις προθεσμίες αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Μία χρεοκοπία «θα προκαλούσε πανικό στις αγορές, αλλά θα ήταν και ταπεινωτική για την Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός επίτροπος.

Το σχέδιο που εξετάζεται στην ΕΕ είναι αυτό της ανταλλαγής των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2014 με νέα ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας και επιτοκίου, με διάρκεια, κατά πάσα πιθανότητα, 7 ετών (από 3,5 έως 7 λένε οι πληροφορίες).

Το επιτόκιο θα είναι πολύ κοντά, αν όχι το ίδιο, με αυτό που ήδη χρεώνουν τη βοήθεια οι χώρες της Ευρωζώνης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου, η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

Ακόμα και οι μισοί ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να συμφωνήσουν, τότε το όφελος για την επόμενη τριετία θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 25-30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει αυτά τα ποσά επτά χρόνια αργότερα.

Στα νέα ομόλογα μάλλον δεν θα υπάρχει καθεστώς προτίμησης (preferred status) ή εγγυήσεις (ενυπόθηκες ή από για παράδειγμα από τις συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες επιχειρήσεις ή από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων).

Το πιθανότερο είναι, αλλά σε αυτό βεβαίως θα πρέπει να συμφωνήσει και η ΕΚΤ, να αποδέχεται η ευρωτράπεζα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας τα νέα και όχι τα παλαιά ομόλογα.

Από την πλευρά τους όμως, οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τις επόμενες κινήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως θέλουν να εμποδίσουν οτιδήποτε μοιάζει με αναδιάρθρωση.

Ενδεικτικά, η Fitch εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως πιστωτικό γεγονός μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μία επιμήκυνση, εάν οι όροι είναι δυσμενέστεροι των αρχικών και εάν θεωρηθεί πως οι επενδυτές ουσιαστικά «εκβιάζονται» να την δεχθούν με την απειλή της χρεοκοπίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου