Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Τι... είδε ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου


Αναμφισβήτητα είναι σκληροί οι όροι με τους οποίους μας δανείζουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά είναι αφελές να θεωρούμε ότι μπορεί να το κάνουν από σαδιστική διάθεση ή επειδή μας μισούν. Απλώς τα προβλήματά μας είναι μεγάλα και, ως γνωστόν, οι σοβαρές ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται με ασπιρίνες.
Ο Σαμαράς διατείνεται εδώ και έναν χρόνο ότι το Μνημόνιο αρχικά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τώρα θα έπρεπε να τα επαναδιαπραγματευτούμε, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους. Και προχθές στη Βουλή ο Τσίπρας μίλησε κι αυτός για ολέθριες διαπραγματευτικές επιδόσεις της κυβέρνησης. Μόνο που η αξιολόγηση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν γίνεται με βάση το τι πιστεύει ο καθένας, αλλά με βάση τα διεθνώς ισχύοντα για τέτοιες δανειοδοτήσεις και τη σοβαρότητα των προβλημάτων των δανειοδοτούμενων.
Τι σημαίνει αυτό, το κατάλαβε καλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια των επαφών που είχε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις προηγούμενες ημέρες. Μπορεί ο ίδιος να δήλωσε ικανοποιημένος επειδή οι θέσεις του ακούστηκαν, αλλά και τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί; Το αποτέλεσμα είναι που μετράει. Και το αποτέλεσμα ήταν η απόρριψη από όλους του προγράμματος που τους ανέπτυξε.
Ασφαλώς δεν ήταν τυχαίο. Και ούτε και οφειλόταν σε έχθρα προς τον Σαμαρά ή το κόμμα του. Απλώς η συνταγή του δεν θεραπεύει το πρόβλημά μας, αλλά αντίθετα το επιδεινώνει. Και επιπλέον, τα όσα διατείνεται για τα μνημόνια των Ιρλανδών και των Πορτογάλων είναι για λαϊκίστικη προπαγάνδα και μόνο. Μπορεί να εντοπίζει κάποια σημεία τους που εμφανίζονται ευνοϊκότερα από τα αντίστοιχα του δικού μας, αλλά πέρα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους υπάρχει και το γεγονός που αποφεύγει να αναφέρει ο Α. Σαμαράς. Οτι τόσο οι Ιρλανδοί όσο και οι Πορτογάλοι είχαν εφαρμόσει, πριν καταλήξουν στον μηχανισμό στήριξης, από δύο προγράμματα λιτότητας η κάθε χώρα.
Και παράλληλα αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν και κάτι ακόμη: πως τα νέα μέτρα που κάθε φορά επιβάλλονται οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία της δικής μας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα όσα είχε δεσμευτεί να κάνει. Κι αυτό είναι που θέλουμε να ελπίζουμε, ότι με το Μεσοπρόθεσμο δεν θα συμβεί και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου