Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

«Ναι» των Ιρλανδών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

www.kathimerini.gr

Ένα ξεκάθαρο «ναι» φαίνεται ότι είπαν οι Ιρλανδοί πολίτες στο δημοψήφισμα για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Δουβλίνο.Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 60,3% (955.091 ψήφοι) των Ιρλανδών έδωσε θετική ψήφο στο δημοσιονομικό σύμφωνο, ποσοστό πολύ καλύτερο από αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα.

Οι υποστηρικτές του «όχι» συγκέντρωσαν το 39,7% (629.088 ψήφοι) και κέρδισαν την πλειοψηφία μόνο σε πέντε από τις 43 εκλογικές περιφέρειες, κυρίως στις φτωχότερες συνοικίες του Δουβλίνου και στα βορειαδυτικά της χώρας, όπου κυριαρχούν τα αντι-ευρωπαϊκά συναισθήματα.
Εξάλλου η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι η αποχή κυμάνθηκε στο 50% ένα ποσοστό που γειτνιάζει με τον μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής, για τα ιρλανδικά εκλογικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Ρόιτερς στο Δουβλίνο.
Ρομπέι: Ο ιρλανδικός λαός δεσμεύθηκε με το «ναι» υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι χαιρέτισε, το «ναι» των Ιρλανδών εκλογέων στο χθεσινό δημοψήφισμα, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, χαρακτηρίζοντας την επικράτησή του ως «σπουδαίο βήμα στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της σταθερότητας».
"Χαιρετίζω το εκλογικό αποτέλεσμα, στην Ιρλανδία, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο λαός της Ιρλανδίας δεσμεύθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ στη σύντομη δήλωση που έκανε γι’ αυτό το θέμα.
Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, αναφέρουν ότι το ιρλανδικό δημοψήφισμα απετέλεσε ένα τεστ για την πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο στο μέτρο που κατά το παρελθόν το Δουβλίνο είχε απορρίψει τις κοινοτικές συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας (το 2001 και το 2008 αντιστοίχως), παρεμποδίζοντας έτσι την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, είχε επαναληφθεί το δημοψήφισμα και είχε πλειοψηφήσει το «ναι».
Πηγή: ΑΜΠΕ και AP




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου