Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πέθανε η συγγραφέας Ζωρζ Σαρή


Πέθανε το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 87 ετών, η σπουδαία συγγραφέας και ηθοποιός Ζωρζ Σαρή. Είχε γράψει πλήθος μυθιστορημάτων που είχαν αγαπήσει πολύ τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στο Α' Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Η μητέρα της ήταν από τη Γαλλία και ο πατέρας της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Στη διάρκεια του Πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ.

Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη.

Το 1947 αυτοεξορίζεται στο Παρίσι και παντρεύεται τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελο Καρακώστα. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, οπότε, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.

Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με τον Θησαυρό της Βαγίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.

Η Ζορζ Σαρή είχε γράψει πλήθος αγαπημένων βιβλίων: Ο θησαυρός της Βαγίας, Τα στενά παπούτσια, Όταν ο ήλιος, Κόκκινη κλωστή δεμένη, Τα χέγια, Το παραράδιασμα, Οι Νικητές, Το ψέμα, Νινέτ, Το προτελευταίο σκαλοπάτι.

Η Σαρή είχε πρωταγωνιστήσει και στην ταινία Happy Day του Παντελή Βούλγαρη. Για την ταινία Έγκλημα στα Παρασκήνια είχε λάβει βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960.

Τα περισσότερα μυθιστορήματά της απευθύνονταν σε μικρά παιδιά και νέους και συχνά επέλεγε να μιλήσει για θέματα που περιστρέφονταν γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως η Κατοχή και ο Εμφύλιος, ή η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο.

Μηνύματα

Τη θλίψη του εκφράζει σε μηνύματά του ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Συλλυπητήρια για το θάνατο της Ζωρζ Σαρή, «μιας σπουδαίας γυναίκας», που «η προσφορά της στην ελληνική λογοτεχνία, σε δύσκολους καιρούς, παραμένει σύμβολο» απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

«Η Ζωρζ Σαρή υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα. Με τα κείμενά της μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων, ενώ οι αξίες που ανέδειξε μέσα από το έργο της, αλλά και την προσωπική της διαδρομή, παραμένουν επίκαιρες και διαχρονικές» δήλωσε η υπουργός.

«Η προσφορά της στην ελληνική λογοτεχνία, σε δύσκολους καιρούς, παραμένει σύμβολο. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της» πρόσθεσε.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μία σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας αλλά και ηθοποιός, η Ζωρζ Σαρή, δεν είναι πια κοντά μας. Με σημαντικό έργο στη παιδική λογοτεχνία αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο, θα τη θυμόμαστε ως μία πολυτάλαντη παρουσία στα είδη τής τέχνης, πού με σεβασμό και ξεχωριστή ευαισθησία υπηρέτησε.

» Οι μικροί αναγνώστες και φίλοι της δε θα τη ξεχάσουν ποτέ, διαβάζοντας τα έργα της, αλλά και όλοι εμείς θα την απολαμβάνουμε στην ασπρόμαυρη μαγεία τού ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τη Φαίδρα και το Τελευταίο Ψέμα».


«Ο θάνατος της Ζωρζ Σαρή μας γεμίζει με βαθειά λύπη. Λύπη γι’ αυτή που συντρόφευσε τα παιδικά  χρόνια πολλών με αγαπημένους ήρωες και όμορφες ιστορίες, που τις διάβαζαν ξανά και ξανά. Βαθειά λύπη γι’ αυτή που με τη λογοτεχνική της «Σκούπα» σκούπιζε τη σκόνη των προκαταλήψεων από το μυαλό μας. Βαθειά λύπη γι’ αυτή που μας προκάλεσε συναισθήματα υποδυόμενη εκλεκτούς ρόλους στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Βαθειά λύπη γι’ αυτή που φεύγει τώρα, που την έχουμε τόσο ανάγκη, γι’ αυτή που είπε ότι: 'Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε το δρόμο της ζωής κι ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δεν φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση'.
» Βαθειά λύπη για τη γυναίκα της Αντίστασης, τη συγγραφέα, την ηθοποιό, την εκλεκτή. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».
Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρθηκε στον ζωντανό και γλαφυρό λόγο της, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία μιας αξιόλογης λογοτεχνίας για παιδιά, εισάγοντας στα βιβλία της για τους νέους αναγνώστες πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά θέματα δίχως ηθικοπλαστικό διδακτισμό. «Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της Ζωρζ Σαρή και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
www.TANEAonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου