Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

1,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση Κύπρου και Λαϊκής

Τα 950 εκατ. βάζει το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα η Κύπρος - Και επισήμως στην Τράπεζα Πειραιώς τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα που θα λειτουργήσουν κανονικά στις 26 Μαρτίου - Παραμένει υπό κυπριακό έλεγχο η Ελληνική Τράπεζα 
Του Γιάννη Παπαδογιάννη 

Τοποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.Όπως έγινε γνωστό, τα 950 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα καταβληθούν απο την Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από την κυπριακή πλευρά.
Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank περνούν και επισήμως στην Τράπεζα Πειραιώς.
Αντίθετα υπο κυπριακό έλεγχο θα παραμείνει η Ελληνική Τράπεζα η οποία ωστόσο έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στη Ελλάδα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα καταστήματα των δυο, πρώην κυπριακών τραπεζών, θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 26 Μαρτίου, κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.
Πρόκειται για ένα δίκτυο περίπου 300 καταστημάτων, που κατέχει συνολικά το 8% των καταθέσεων και το 10% των δανείων στην ελληνική αγορά.
Επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση-προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή :
« Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.»
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως την εξέλιξη δρομολόγησε η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι επικοινώνησαν νωρίτερα.
Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει συσκεφθεί αργά χτες το βράδυ για το θέμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Φώτη Κουβέλη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθώς και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου