Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για την 25η Μαρτίου

Αναφορές στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός στα μηνύματα των κομμάτων
Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για την 25η Μαρτίου


Οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός κυριαρχούν στα μηνύματα των κομμάτων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και έκφρασης σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η Επανάσταση του 1821 προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό, ενέπνευσε, συγκίνησε και εξακολουθεί να δημιουργεί σκέψεις για τη δύναμη της συλλογικότητας, της πίστης σε ιδανικά, του πάθους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

»Σε μέρες όπως αυτή έχει νόημα να αναλογιζόμαστε παραδείγματα γενναιότητας και πατριωτισμού. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην Κύπρο. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, δεν αρκούν μόνον τα λόγια αλλά η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας.

»Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο σκληρό. Πολλά συμβαίνουν χωρίς να εξαρτώνται από τις δικές μας προσπάθειες, άλλα μπορούμε να τα οδηγήσουμε με τις δικές μας αποφάσεις και τις δικές μας δράσεις. Για να υλοποιηθούν, χρειάζεται ενότητα πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία μπροστά».
«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς μεγαλόστομες, αλλά ανεύθυνες δημαγωγίες και φευγαλέες, αλλά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις», τονίζει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου βρίσκει τον Ελληνισμό μέσα στη δίνη της οικονομικής, αλλά και διεθνοπολιτικής κρίσης της Κύπρου» και πως «η εθνική μας ανεξαρτησία δοκιμάζεται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός υφίσταται τεράστιες θυσίες για να αποφευχθεί το χειρότερο που το βλέπουμε δυστυχώς να απειλείται στην Κύπρο» και τονίζει ότι «τυφλές, συντηρητικές ιδεολογικές επιλογές και οικονομικοί εθνικισμοί κυριαρχούν και στην πραγματικότητα ανακόπτουν και απαξιώνουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, «γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς μεγαλόστομες, αλλά ανεύθυνες δημαγωγίες και φευγαλέες, αλλά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ολοκληρώνει το μήνυμα του υπογραμμίζοντας ότι «η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι εθνικό είναι το αληθές και πως ο κρισιμότερος παράγοντας της εθνικής ισχύος είναι η ενότητα μας».

Στο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει ότι «η Eπανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτο αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, καταστροφικές πορείες κι αδιέξοδα.

»Σήμερα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η τρικομματική κυβέρνηση, εναρμονισμένη με την τρόικα, άβουλη, άφωνη και καταστροφική, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποσκοπούν να αποδομήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπέρ των πιστωτών, για λίγους κι εκλεκτούς.

»Τώρα, περισσότερο από  ποτέ, είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

»Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος
» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δηλωσε: «Τιμά σήμερα ο Ελληνισμός την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Έχουν περάσει σχεδόν δυο αιώνες από την ημέρα που οι πρόγονοί μας πήραν τα όπλα και σήκωσαν την σημαία της επανάστασης ενάντια στη βάρβαρη κυριαρχία των Οθωμανών. Η φετινή επέτειος δεν είναι δυστυχώς μόνο μία κορυφαία ημέρα ιστορικής μνήμης στην οποία οι νεότερες γενιές τιμούν τη μνήμη και τους αγώνες των προγόνων.

»Δυστυχώς, εδώ και τρία χρόνια η πατρίδα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς μίας ιδιότυπης ξένης κατοχής. Μίας οικονομικής ξένης κατοχής που επιβλήθηκε στην χώρα μας ύπουλα και από ηγεσίες που απεμπόλησαν αρχές και αξίες, δεν τίμησαν τον όρκο τους στο Σύνταγμα και δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν και είχαν ιερή υποχρέωση τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων.
»Τα όσα συνέβησαν αυτά τα τρία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο πείθουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι το μέλλον των παιδιών μας και η οικογενειακή μας γαλήνη και ευτυχία βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Με πίστη στις προαιώνιες αξίες του Ελληνισμού και αντλώντας διδάγματα εμπειρία και θάρρος από τον επικό αγώνα της Ανεξαρτησίας της οποίας την επέτειο σήμερα τιμούμε καλώ τον Ελληνισμό σε πανστρατιά για να παραμείνει η Ελλάδα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να μην μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Γερμανικής Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία στο δίκαιο και τη νομιμότητα των παλιών τάξεων, που δεν φεύγουν μόνες τους από το προσκήνιο της ιστορίας, αλλά πρέπει να τις διώξει η λαϊκή επαναστατική πάλη. Στην ιστορία των ανθρωπίνων κοινωνιών οι επαναστάσεις είναι πάντα το όχημα για να προχωρά η κοινωνία μπροστά».
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο λαός έχει βρεθεί πολλές ενώπιων εκβιασμών, όπως και σήμερα «από τα κόμματα που υπερασπίζονται το παλιό και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Του λένε ότι πρέπει να δεχθεί τις θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση, του ζητάνε να στηρίξει τον 'εθνικό στόχο' της ανάπτυξης, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που βγαίνουν πάνω στα δικά του βάσανα, του ζητάνε να στηρίξει το δήθεν μονόδρομο της σύγχρονης 'Ιερής Συμμαχίας', της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». 

«Σήμερα που η αστική τάξη έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, φορέας του καινούριου είναι η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να βάλει τέλος στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, κατακτώντας την εργατική-λαϊκή εξουσία, να ανοίξει το δρόμο στην κοινωνική εξέλιξη, που είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Μπορεί να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας των μονοπωλίων.

»Ο λαός πρέπει να πιστέψει και σήμερα στο δίκιο και τη δύναμη της πάλης του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εξουσία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα μονοπώλια, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του
» καταλήγει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου