Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ιωάννινα: Άρχισαν οι αγώνες ορεινού τρεξίματος στο Ζαγόρι

 



Ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας, Δημήτρης Θεοδωρακάκος μετά το Σινικό Τείχος και τις Άλπεις, τερμάτισε πρώτος και στον αγώνα ορεινού τρεξίματος των 80 χιλιομέτρων στο Ζαγόρι, με χρόνο 9.35.03. Είναι η τέταρτη χρονιά της διοργάνωσης, «The North Face Zagori Mountain Running 2014» στο πρόγραμμα της οποίας φέτος προστέθηκε o αγώνας Ultra, η ορεινή διαδρομή των 80 χιλιομέτρων, στην οποία συμμετείχαν 140 αθλητές, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Τσεπέλοβο, στις 5 το πρωί. Η διαδρομή έχει 5.300 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά , ενώ το υψηλότερο σημείο είναι η Τσούκα Ρόσα στην Κόνιτσα.

Για τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο, ήταν η πρώτη φορά που έτρεξε στον αγώνα Ultra.

«Τρέχουμε στην Ελλάδα, που είναι η μεγάλη μας αγάπη» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι στην χώρα μας είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα , το τοπίο, είναι από μέρη που πραγματικά ο αθλητής νιώθει πως είναι παρθένα και του δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Τον σπουδαίο δρομέα κέρδισε το τρέξιμο από την κωπηλασία όπως λέει ενώ οι επιτυχίες για εκείνο , «είναι μια εξέλιξη στην αθλητική του πορεία , του δίνουν παραπάνω όρεξη για να συνεχίσει».



Όπως εξηγεί, το ορεινό τρέξιμο στο Ζαγόρι, δεν είναι πολύ τεχνικό, δηλαδή δεν έχει πολύ μεγάλες και απότομες υψομετρικές διαφορές. Το έδαφος όμως, είναι πολύ σκληρό, πετρώδες, ενώ υπάρχουν διαφορές θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών.

Ο κορυφαίος δρομέας είναι ενθουσιασμένος γιατί έτρεξε σε παρθένα και απάτητα για χρόνια μέρη του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου. Για τον κάθε αθλητή η κίνηση στις ορεινές διαδρομές, δεν είναι τυποποιημένη, όπως στο τρέξιμο δρόμου. Υπάρχει αλληλεπίδραση του σώματος με το έδαφος, που κάνει το τρέξιμο μοναδικό, όπως επισημαίνει , γιατί ο δρομέας προσπαθεί κάποιες φορές να ισορροπήσει, καθώς υπάρχουν γκρεμοί, η μορφολογία συνεχώς μεταβάλλεται, από τον χωματόδρομο σε ένα πολύ στενό μονοπάτι με χόρτο η πέτρες.



Το φυσικό τοπίο, η παράδοση και ο πολιτισμός στα ελληνικά βουνά, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος κερδίζουν τους ξένους αθλητές. «Υπάρχει διάφορα και στην κουλτούρα μας. Εάν πας σε αγώνα στις 'Αλπεις όλα είναι σε καλούπια, τα ωράριο , τα μαγαζιά , εδώ είναι διαφορετικά, είναι μία γιορτή, όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τις μικρές κοινωνίες των χωριών όπου γίνονται οι αγώνες. Οι ξένοι αθλητές το εισπράττουν ευχάριστα, ενθουσιάζονται».



Παράλληλα με τον αγώνα Ultra, έγινε και ο ορεινός μαραθώνιος ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν, ο ημιμαραθώνιος 21χλμ, αλλά και το κορυφαίο δεκάρι, μήκους 10χλμ. Η διήμερη αθλητική διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η προώθηση της τουριστικής προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς και η ανάδειξη της περιοχής σε έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς προορισμούς της Ευρώπης, αποτελούν και ένα από τα φετινά «στοιχήματα» του αγώνα.



Συγκεκριμένα, προωθείται ο αθλητικός τουρισμός, ως μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που σκοπό έχει να τονώσει την τοπική οικονομία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον εσωτερικό τουρισμό.

Πηγή φωτογραφιών: www.mountainaction.info
ΠΗΓΗ: logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου