Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Aπεργία για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

24ωρη Πανελλαδική

Την Κυριακή 13 Ιουλίου
Συνεχής είναι η κινητικότητα σε σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων, τοπικά εργατικά κέντρα και την ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ώστε να έχει επιτυχία η 24ωρη πανελλαδική απεργία της Κυριακής 13 Ιουλίου, ενάντια στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές. Παράλληλα εμπορικοί σύλλογοι που αντιδρούν στο άνοιγμα, προτρέπουν τα μέλη τους να μην ανοίξουν.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβερνητική απόφαση κάνει λόγο για εννέα τουριστικές περιοχές, ενώ οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι πρόκειται για μέτρο που θα γενικευτεί, στα πλαίσια ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Για αδυναμία να αντέξουν το κόστος, της επιλογής αυτής κάνουν λόγοι οι έμποροι, που υποστηρίζουν ότι θα διευκολύνει την κυριαρχία πολυεθνικών στο χώρο, ενώ ο τζίρος από τα προηγούμενα ανοίγματα, αλλά και τις "Λευκές Νύχτες", δεν δικαιολόγησε την επιλογή του ανοίγματος.
 
Χτες Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση-μικροφωνική ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας από τις 7μμ μέχρι τις 9μμ από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, στον εμπορικό δρόμο της Ερμού στην Αθήνα. Την Κυριακή η απεργιακή συγκέντρωση έχει καλεστεί για τις 11πμ, Ερμού & Ευαγγελίστριας.
Στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια που έγινε την Παρασκευή, θίχτηκε το θέμα υπό το πρίσμα να εφαρμοστεί "πιλοτικά" και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία για το αν θα γενικευτεί - καθιερωθεί η εφαρμογή του, ή αν τα στοιχεία δεν δικαιολογούν την απόφαση αυτή.
Στην ανακοίνωση του συντονιστικού αναφέρεται δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Η πολυμέτωπη επίθεση εργοδοτών και κυβερνώντων προς τον κόσμο της εργασίας, στα εργατικά μας δικαιώματα, τις κατακτήσεις μας και την αξιοπρέπειά μας συνεχίζεται. Στον κλάδο του εμπορίου η επίθεση τους αυτή έχει ως μια από τις βασικές της αιχμές την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Αυτό καταδεικνύεται ξεκάθαρα από την έως τώρα εφαρμογή του μέτρου, με επόμενο σταθμό την Κυριακή 20/7, αλλά κυρίως από τον -πλέον σε πλήρη εφαρμογή- σχεδιασμό της επέκτασής του μέτρου για όλες τις Κυριακές.
Ήδη από την Κυριακή 13/7 για ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας, όπως και σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά για 52 Κυριακές το χρόνο. Ενώ από την ερχόμενη άνοιξη αυτή η φρικιαστική πραγματικότητα θα έχει εξαπλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια".

Επίσης καλούνται οι καταναλωτές να μην ανταποκριθούν στο μέτρο αυτό και να μην ψωνίσουν τις Κυριακές, ενώ ΓΣΕΒΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η ΟΙΥΕ έχουν καταθέσει από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης, στην οποία ζητούν ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης.
Πάντως και στις ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, τα σωματεία εργαζομένων έχουν ταχθεί εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, διατυπώνοντας παράλληλα και σειρά θεσμικών και μισθολογικών αιτημάτων.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου