Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Βραδιά μουσικής δωματίου Έργα για κλαρινέτο και πιάνο

Αρχική

Μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα συνθετών της πόλης μας διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας».     
O Άγγελος Αντώνογλου στο κλαρινέτο, η Δήμητρα Ηγουμενίδη στο πιάνο, και η Μαριέττα Θεοτικού, στο πιάνο, ερμηνεύουν έργα Αντώνη Βικελή, Μαριέττας Θεοτικού, Κωνσταντίνου Λώλη και Δημήτρη Παππά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Simon Milton, Έργο Νο 50 (βασισμένο στο έργο 1/24 του Nικολό Παγκανίνι)
Άγγελος Αντώνογλου, κλαρινέτο
Δήμητρα Ηγουμενίδη, πιάνο
Αντώνης Βικελής, Αpopaduxe
Άγγελος Αντώνογλου, κλαρινέτο
Δήμητρα Ηγουμενίδη, πιάνο
Μαριέττα Θεοτικού, Λευκό γράμμα
Άγγελος Αντώνογλου, κλαρινέτο
Μαριέττα Θεοτικού, πιάνο
Δημήτρης Παππάς, Ντουέτο για κλαρινέτο και πιάνο
Άγγελος Αντώνογλου, κλαρινέτο
Δήμητρα Ηγουμενίδη, πιάνο
Κωνσταντίνος Λώλης, Μοιρολόι και γύρισμα
Άγγελος Αντώνογλου, κλαρινέτο
Δήμητρα Ηγουμενίδη, πιάνο
 

Αντώνης Βικελής
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον κ. Αλέκο Τζουμάνη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική εδώ και μισό αιώνα. Συμμετέχει στην αποψινή συναυλία με το έργο του Αpopaduxe, ένα ινδικό έπος που αναφέρεται σε μια παράδοξη συνύπαρξη ενός κύκνου, ενός κροκόδειλου και μιας λίμνης με νούφαρα. Θεωρεί σημαντική στιγμή της καριέρας του τη συμμετοχή του ως διδάσκων και απεσταλμένος του Υπουργείου Πολιτισμού σε σεμινάρια δυτικοευρωπαϊκής μουσικής στην Κίνα, την Ινδία και σε άλλες χώρες της Ανατολής.
 
Μαριέττα Θεοτικού
Η Μαριέττα Θεοτικού γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006 απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης ομόφωνα από την επιτροπή στο 23ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Θεατρικών Παραστάσεων. Το 2009 πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα παμψηφεί, όπου παρουσίασε στο σύγχρονο μέρος δικό της έργο (Δημοτικό Ωδείο) με καθηγητή τον αρχιμουσικό και διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, κ. Φοίβο Παπαδόπουλο. Πήρε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος», το 2011, με το συμφωνικό έργο Περί χειρός. Συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών. Είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών και διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.
Φέτος πραγματοποιεί Ρεσιτάλ Πιάνου με το έργο της Άλλοι Δρόμοι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αίγιο, Καστοριά κ.ά.).
Στις συνθέσεις της συμπεριλαμβάνονται: 8 μεγάλα έργα για πιάνο, 10 χοροί για πιάνο, 5 χοροί για βιολοντσέλο και πιάνο, 5 χοροί για βιολί και πιάνο, 1 συμφωνικό έργο, μουσική για θέατρο, κ.ά.
 
Κωνσταντίνος  Λώλης
Γεννήθηκε στην Σωπική Πωγωνίου στις 22 Φεβρουαρίου 1948. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Σχολή Αργυροκάστρου, το 1966. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων, το 1975, στην τάξη του Albert Paparisto αποκτώντας Δίπλωμα «Θεωρητικός». Πάνω από 15 χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής στην Καλλιτεχνική Σχολή και την Παιδαγωγική Σχολή του Αργυροκάστρου. Παράλληλα ασχολήθηκε διαρκώς με θέματα εθνομουσικολογίας, κριτικής της μουσικής, οργάνωσης και διεύθυνσης μουσικών εκδηλώσεων τοπικού και εθνικού επιπέδου, έκδοσης μουσικών εκπαιδευτικών βιβλίων κ.ά. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για την έντεχνη τέχνη, την μουσική παράδοση, την μουσική εκπαίδευση, την ιστορία του μουσικού πολιτισμού, που έχουν βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις εθνομουσικολογικού περιεχομένου κυρίως για την ενόργανη και φωνητική λαϊκή πολυφωνία. Στο χώρο της δημιουργίας ασχολείται από καιρό με διασκευές, ενορχηστρώσεις και συνθέσεις πάνω στα μοτίβα, τους ρυθμούς και τις κλίμακες του Ηπειρώτικου μέλους. Σήμερα ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα ως καθηγητής Αρμονίας και Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.
 
Δημήτρης Παππάς
Ο Δημήτρης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Σπούδασε Ανώτερα θεωρητικά, Σύνθεση και Ενοργάνωση στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητές τον Γ. Σπυρόπουλο και τον Α. Ρεμούνζο, στην Ενοργάνωση. Από το 1981 έως το 2013, που συνταξιοδοτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στην ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση (Γεννάδιος Σχολή και Δωδωναία Εκπαιδευτήρια Ιωαννίνων), και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και Σύνθεσης στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων και στο Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας. Διετέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και των μουσικών σχολών του Απόστολου Καπερνέκα (Αθήνα) και της Βικτωρίας Εργολάβου (Παραμυθιά). Επίσης, διηύθυνε τις Φιλαρμονικές των Δήμων Κιάτου, Κορίνθου, Ηλιουπόλεως και Ιωαννίνων και τις παιδικές χορωδίες του Δήμου Καισαριανής, Ιωαννίνων και την χορωδία «Ηχοχρώματα» Πρέβεζας.
Έχει συνθέσει τα έργα:
Για συμφωνική ορχήστρα: δύο συμφωνίες, ένα κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα. Συμφωνικά σκίτσα, πέντε ραψωδίες, Πεπρωμένο, Σειρήνες, Σκιές, Πορεία στο χρόνο, δύο μινιατούρες, Θρηνωδία, Νεφέλωμα, δύο φαντασίες σε λαϊκούς δρόμους κ.ά.
Για κουαρτέτα εγχόρδων: Έρεβος, Άνοιξη, Στην ακτή της θάλασσας.
Για ορχήστρα εγχόρδων: Αδιέξοδο.
Για λαϊκή ορχήστρα: Μία σουίτα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Μουσική δωματίου: Δύο έργα για κλαρινέτο και πιάνο.
Έργα για πιάνο: Μία σονάτα, Largo, Ragtime, Εφιάλτης, Παραλλαγές και Φούγκα πάνω σε θέμα του Δημ. Δραγατάκη, Τρία τέταρτα και ένα όγδοο… κ.ά.
Δέκα κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Φ. Αγγουλέ, Κ. Χατζόπουλου, Ρίτσου, Οδ. Ελύτη, Κ. Καβάφη, Κ. Καρυωτάκη, Μ. Πολυδούρη, Κ. Βάρναλη, Δημ. Παππά, Γ. Σουρή, Γκ. Απολινέρ. Πλήθος μεταγραφών συμφωνικής μουσικής για μπάντα και διασκευές ελληνικών τραγουδιών για μικτή χορωδία και ορχήστρα.
 
Άγγελος Αντώνογλου
Γεννήθηκε στα Γιάννινα, έκανε σπουδές κλαρινέτου με τον κ. Άγγελο Ρήλλο, τον κ. Ορέστη Νίκα και τον κ. Στάθη Κιοσόγλου, με τον οποίο έλαβε το δίπλωμα του. Έκτοτε μαθήτευσε δίπλα στον κ. Wenzel Fuchs (πρώτο κλαρινέτο της Φιλαρμονικής της Βιέννης) και τον κ. Raul Traver (Concervatorio Superior de Musica de Castilla- La Mancha).
 
Δήμητρα Ηγουμενίδη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο με καθηγήτρια την κ. Αθηνά Σιμοπούλου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών με καθηγήτρια την κ. Καίτη Χαραλαμποπούλου. Σε ηλικία 13 ετών φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Μικροί Καλλιτέχνες». Το 1993 πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με το βαθμό «Άριστα, Α' Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο». Υπήρξε μαθήτρια Μουσικής Δωματίου του κ. Γιάννη Βατικιώτη και μαθήτρια Ειδικού Αρμονίας του κ. Χρήστου Ζερμπίνου. Συμμετείχε σε Σεμινάριο του διεθνούς φήμης καθηγητή σολίστ πιάνου κ. Γιάννη Βακαρέλη. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές της παίρνοντας το Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» ως μαθήτρια του κ. Φοίβου Παπαδόπουλου στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων. Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννιτών υπό τη Διεύθυνση του κ. Φοίβου Παπαδόπουλου και με την Ορχήστρα Πατρών (τέως «Οι Σολίστ της Πάτρας») υπό τη Διεύθυνση του κ. Δημήτρη Δ. Μποτίνη. Έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, με τη Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και με την Παιδική Χορωδία Δήμου Ιωαννιτών. Έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία ως σολίστ, ως accοmpagnatrice και ως μέλος μουσικών συνόλων. Στο πλαίσιο αυτών των εμφανίσεων συνεργάστηκε με τον κ. Ευστάθιο Κιοσόγλου (κλαρινέτο, σαξόφωνο), με την κ. Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (σοπράνο) και συχνά με τα μέλη της Ορχήστρας Πατρών κ. Γιώργο Χολδογιαννίδη (βιολί), κ. Γιούρι Μπεσσόνοβ (βιολοντσέλο) και κ. Σβετλάνα Χμούροβα (βιόλα). Είναι μέλος του μουσικού συνόλου «Tango Ardiente». Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη σύνθεση ελληνικών τραγουδιών (μουσικής και στίχων). Συνεργάστηκε ακόμη με το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων ως accοmpagnatrice σε τάξεις εγχόρδων, πνευστών, Μονωδίας και Μελοδραματικής. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας συμμετείχε, ως accοmpagnatrice στην τάξη της κ. Χαρίκλειας Μήτση, σε Σεμινάριο Μονωδίας της διεθνούς φήμης σοπράνο κ. Σόνιας Θεοδωρίδου.
Είναι επίσης Διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου