Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος ο Ψινάκης


Πρόεδρος ο Ψινάκης

Φυσιογνωμία ανεκτίμητη ο Μελάς. Ευφυέστατος. Κινείται στο πνεύμα της εποχής και, ασφαλώς, του Συντάγματος. Ο νομοθέτης, σκέφτεται, προβλέπει τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ήταν να επιλέγουμε σε όλες τον ίδιο, έφτανε και περίσσευε μία και μόνη. Στην πρώτη, λοιπόν, «παρών», στη δεύτερη αξούριστος και στην τρίτη ωσεί παρών με προτίμηση στον Δήμα και με μαρουλόφυλλα στην κωλότσεπη. Αν γινόταν, θα ψήφιζε σε εκατό δόσεις και μάλιστα με διψήφιο επιτόκιο. Αυτός δεν είναι βουλευτής, αλλά η προσωποποίηση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα.
Ιδεάζομαι ότι η ψήφος-κρεσέντο του Μελά κρύβει μια επιπρόσθετη ιδιοτέλεια. Αναλογούν στον καθένα μας, κατά τας γραφάς, δύο έως πέντε λεπτά δημοσιότητας. Βγαίνουμε στο γυαλί ως αυτόπτες ληστείας τραπέζης ή συμμαθητές του Ρωμανού στα αγγλικά, δηλώνουμε εμβρόντητοι πως «πέσαμε απ' τα σύννεφα» κι αυτό είν' όλο. Μας χαμογελά η ένοικος του διπλανού διαμερίσματος, μας κερνά κοκάκια η φουρνάρισσα, μας κλείνει πονηρά το μάτι ο προπατζής και την επαύριο πέφτουμε πάλι στην ανυποληψία. Μπορεί και προβλέπει το μέλλον ο Μελάς. Σταθμίζει αριστοτεχνικά τις καταστάσεις απ' όλες τις πλευρές. Αν εκστόμιζε το όνομα του Σταύρου Δήμα από προχθές, θα περνούσε απαρατήρητος, όπως οι περισσότεροι άσημοι συνάδελφοί του.
Λαλίστατο τον θέλουν τα κανάλια και τον καλούν ξανά και ξανά. Αυτός, όμως, υπογραμμίζει σιβυλλικά «είμαι μάλλον θετικός» και τα τρελαίνει. Σπάνε τα τηλέφωνα. Παίζουν ξύλο για πάρτη του τα πρωινάδικα. Κερδίζει όχι απλώς την αναγνωρισιμότητα αλλά την αθανασία. Είναι ο Καλπογιάννης του εικοστού πρώτου αιώνα. Απολιθωμένη η στήλη βρίσκεται σε θέση να αποκαλύψει πως στην τρίτη και φαρμακερή εκλογή υποψήφιος θα είναι ο Ηλίας Ψινάκης. Το φλερτ του με την κυβέρνηση επισημοποιήθηκε χθες σε μια ταράτσα του κέντρου με φόντο τον Λυκαβηττό. Ο Σαμαράς του 'ριξε από δίπλα την όμορφη Ολγα. Πώς να της αντισταθείς;
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν. Τάχα μου. Το ονόμασαν ωστόσο πρωτόκολλο. Φημίζεται για την αθυροστομία του ο δήμαρχος, αλλά τόσο αποκρουστικές λέξεις δεν εκφέρει. Πιπέρι. Θα προσελκύσουν, λέει, τουρίστες αναδεικνύοντας τον Μαραθώνιο και την ιστορική μάχη κατά των Περσών. Θα μετατρέψουν επίσης την πρώην αμερικανική βάση της περιοχής σε κινηματογραφικά στούντιο διεθνούς εμβέλειας. Το 'χουν βάλει αμέτι μουχαμέτι να κόψουν μονέδα. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, βέβαια, σπινθηροβολεί η ιδέα να θαυμάσουν οσονούπω το υπερσύγχρονο χάι τεκ Papoulias Film Office στο Προεδρικό Μέγαρο. Διατηρεί την παλιά ανακτορική λάμψη του και θα σπάσει ταμεία. Γάτα ο Ηλίας. «Ταλαντούχα, έξυπνη και δραστήρια». Τι να πει κι ο Δήμας.
ΠΗΓΗ:  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/themes/efsyn/images/logo_efsyn_footer.png

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου