Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

"Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο", του Elio Petri (1971)


Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕξαύδαΤο καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

- 7 & 8 Φεβρουαρίου: "Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο", του Elio Petri (1971)
- 14 & 15 Φεβρουαρίου: "Το αλάτι της γης", του Herbert Biberman (1954)
              Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο χώρο μας, στην οδό Κουντουριώτη 31.
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6945377240 ή στείλτε e-mail στο exavda.group@gmail.com.

Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο


             Μια κλασική ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου «Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» (La classe operaia va in paradiso), σε σκηνοθεσία Έλιο Πέτρι. Στην ταινία, ο Μάσα είναι υπόδειγμα εργάτη, γεγονός που κάνει τους συναδέλφους του να τον αντιπαθούν. Όλα αλλάζουν, όταν παθαίνει ένα ατύχημα την ώρα της δουλειάς. Η θερμή συμπαράσταση των εργατών τρομοκρατεί τη διεύθυνση, η οποία τελικά τον απολύει. Το εργοστάσιο παραλύει από τις απεργίες των εργατών, που ζητούν ανανέωση του συμβολαίου εργασίας του και την επαναπρόσληψή του.
                Μετά την αρχική άρνησή της, ξαφνικά η διεύθυνση του προτείνει να γυρίσει στη δουλειά, όμως μόνο αν δεχτεί να γίνει απεργοσπάστης. Ο Μάσα δέχεται, αλλά το άλλο πρωί, όταν αντιμετωπίζει τους συντρόφους του έξω από τις πύλες του εργοστασίου, χάνει το κουράγιο του και αρνείται να μπει. Ο αγώνας του συνεχίζεται…

               Μια εκπληκτική ταινία με έναν εκπληκτικό Gian Maria Volonte και με ένα επίκαιρο σενάριο όσο ποτέ που δεν πρέπει να χάσετε!!!!!  Πρωταγωνιστούν: Τζιαν Μαρί Βολοντέ, Μαριάντζελα Μελάτο, Σ. Ραντόνε

Βραβεία
Η ταινία, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1972 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των  Καννών,  είχε αποσπάσει το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ Διεθνών Ταινιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου