Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Πού θα πάνε σχολείο τα προσφυγόπουλα


Πού θα πάνε σχολείο τα προσφυγόπουλα

Συντακτης: ΒαρβAρα ΑγγΕλη
 
Μία από τις τελευταίες αποφάσεις που υπέγραψε ο Νίκος Φίλης ως υπουργός Παιδείας ήταν ο καθορισμός των σχολικών μονάδων στις οποίες θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και την Ήπειρο, καθώς
έξι δημοτικά σχολεία και τέσσερα γυμνάσια πρόκειται να υποδεχθούν δεκάδες προσφυγόπουλα -πέραν των σχολικών μονάδων στην Κόνιτσα οι οποίες ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, στην περιοχή μας υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού που συνδέεται με τον τόπο διαμονής των προσφύγων. Αυτή την περίοδο, πολλοί πρόσφυγες μετακινούνται από τα κέντρα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία.
Γιάννενα, Φιλιππιάδα, Δολιανά και Καλπάκι προετοιμάζονται λοιπόν για να ανοίξουν τις πόρτες των σχολείων τους στα προσφυγόπουλα, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της κοινωνίας της Κόνιτσας. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Φίλης στις 2 Νοεμβρίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο μέρες μετά (3602/2016, τεύχος Β'), τα παιδιά που μένουν στη δομή φιλοξενίας των Δολιανών, θα πάνε στο 9ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Καλπακίου (το δημοτικό σχολείο Δολιανών έχει κλείσει εδώ και χρόνια).
Τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού Κατσικά, πολλά από τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της πόλης, θα καθίσουν στα θρανία του 9ου ολοήμερου διαπολιτισμικού δημοτικού σχολείου στο Κάστρο και του 3ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου «Μαρούτσειου». Η Φιλιππιάδα θα ανοίξει τις πόρτες και των τριών δημοτικών σχολείων της -μεταξύ αυτών και του 2ου δημοτικού σχολείου, του οποίου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είχε προχωρήσει προ δύο μηνών σε μια απίστευτα επιθετική ανακοίνωση με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Αυτά με τα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά τη γυμνασιακή εκπαίδευση, στα Γιάννενα θα λειτουργήσει για τα προσφυγόπουλα το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (στη λεωφόρο Παπανδρέου). Τα προσφυγόπουλα του κέντρου φιλοξενίας Δολιανών θα πάνε στο Γυμνάσιο Δολιανών. Στη Φιλιππιάδα, τα προσφυγόπουλα προορίζονται για το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο.

«ΠΑΓΩΜΑ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Η υλοποίηση όμως του όλου εκπαιδευτικού σχεδιασμού έχει «παγώσει». Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει στον «Τύπο» η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού, «από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γίνονται ακόμη μετακινήσεις του πληθυσμού. Οπότε περιμένουμε μια σταθεροποίηση της όλης κατάστασης, για να δούμε εκ νέου τον σχολικό χάρτη». Τι είδους αλλαγές μπορεί να επέλθουν; Αυτή τη στιγμή στον Κατσικά, βάσει του τελευταίου απολογισμού, έχουν απομείνει συνολικά 250 πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά. Οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία εκτός Ηπείρου, αλλά και εντός της πόλης των Ιωαννίνων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχωρά τη μεταφορά προσφύγων και σε ξενοδοχεία της Αμφιθέας -κάτι που κάθε άλλο παρά αποκλείεται να επηρεάσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να οδηγήσει στη λειτουργία Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και στην περιοχή Αμφιθέας-Περάματος. Επίσης, παραμένει μετέωρο το ερώτημα αν ο καταυλισμός του Κατσικά θα κλείσει ή αν θα παραμείνει ένας αριθμός προσφύγων στα κοντέινερ.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ
Από τις σχολικές μονάδες για τα προσφυγόπουλα που όρισε το υπουργείο Παιδείας (σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης), απουσιάζει οποιοδήποτε σχολείο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό του κέντρου φιλοξενίας Τσεπέλοβου. Η παράλειψη αυτή δεν είναι τυχαία. Το κέντρο φιλοξενίας Τσεπελόβου έκλεισε. Η πλειοψηφία των προσφύγων έχει μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της Βασιλίτσας Γρεβενών, ενώ χτες, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου στον «Τύπο», έφυγαν και οι τελευταίοι με προορισμό ξενοδοχείο της Αμφιθέας, στα Γιάννενα.
Και μια υπενθύμιση: Τα προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν σχολείο τις απογευματινές ώρες (14:00-18:00). Τις ώρες αυτές θα διδάσκονται ελληνική γλώσσα, αγγλικά, μαθηματικά, πληροφορική, γυμναστική, εικαστικά και μουσική από αναπληρωτές καθηγητές που πρόκειται να προσληφθούν.
ΠΗΓΗ:  Typos-i.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου