Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ IPIROTIKI ΣΤΟ ΠΓΝΙ



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ : ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ 7                ΤΗΛ: 26510-32513 FAX: 26510-26316

ΑΡΙΘ. ΕΓΚ. ΚΑΤΑΣΤ.  350/38

3 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ IPIROTIKI ΣΤΟ ΠΓΝΙ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ
            Καταγγέλλουμε την απόλυση εργαζόμενου της εταιρίας IPIROTIKI FACILITY SERVICES S.A., ο οποίος εργαζόταν στην κουζίνα- μαγειρείο του ΠΓΝΙ. Είναι μία ακόμη απόλυση, αποτέλεσμα της εργασιακής ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει, με συνέπεια, οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, στηρίζοντας τη στρατηγική διαμόρφωσης φτηνού, ευέλικτου και φοβισμένου εργατικού δυναμικού, δίνοντας τα εργαλεία σε εταιρίες και φορείς του Δημοσίου να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως «αντικείμενα» χωρίς δικαιώματα.
            Μετά από 7 έτη συνεχούς εργασίας και προσφοράς στην παρούσα αλλά και στην προηγούμενη  εταιρία και στο νοσοκομείο, αρχικά ως τραπεζοκόμος και στη συνέχεια για 15 μήνες ως βοηθός μάγειρα, χωρίς κανένα αιτιολογικό, η εταιρία σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΓΝΙ, πέταξαν σαν «την τρίχα από το ζυμάρι» έναν εργαζόμενο. Είναι ο μόνος εργαζόμενος στον οποίο δεν ανανεώθηκε η μηνιαία σύμβαση εργασίας.
            Μέχρι και την ημέρα της απόλυσης του εμπιστευόταν παράνομα και έξω από τα όρια της σύμβασης που είχε υπογράψει, την υπεύθυνη θέση του βοηθού μάγειρα, δηλαδή πόστο άμεσης εμπλοκής στην παρασκευή του φαγητού των ασθενών. Εκ των υστέρων όμως και μετά την παρέμβαση του ΕΚΙ, η εταιρεία προσπάθησε να κατασκευάσει διάφορες ανυπόστατες φήμες για τον απολυμένο.
            Η περήφανη αντίδραση του εργαζόμενου δεν μπορεί να σπιλωθεί. Αυτή η περήφανη στάση για το μεροκάματο, την επιβίωση και την τιμή του εργαζόμενου πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα και το κριτήριο για τη συμπαράταξη και την αλληλεγγύη των εργατών.
            Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων συνεδρίασε την ημέρα της αναγγελίας της μη ανανέωσης της σύμβασης και αποφάσισε την άμεση παρέμβαση στην εταιρία και στην Διοίκηση του ΠΓΝΙ.  Αντίθετα, αποκαλυπτική ήταν η στάση της προέδρου του σωματείου, και μέλους της διοίκησης του ΕΚΙ που εκλέγεται με το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και των άλλων μελών του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων της εταιρίας : αντί να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο ενάντια στην απόλυση, έστειλαν απλά μια επιστολή στην εταιρία για να μάθουν τους λόγους της απόλυσης  του συναδέλφου τους και αρνήθηκαν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση στήριξης του απολυμένου. Λειτούργησαν για άλλη μια φορά ως υπάλληλοι-διαμεσολαβητές της εταιρίας.
            Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΙ, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο ΠΓΝΙ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην προϊσταμένη – εκπρόσωπο της εταιρίας και στον διοικητή του ΠΓΝΙ με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης. Τόσο ο ίδιος ο διοικητής όσο και οι διορισμένοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στη Διοίκηση του Νοσοκομείου προσπάθησαν να λειτουργήσουν σαν βαλβίδα εκτόνωσης της κατάστασης, και διαβεβαίωναν ότι η παρέμβαση τους θα ανακαλέσει την απόλυση. Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την ανάκληση της απόλυσης στην εταιρία, αλλά συμφωνούν με την εργασιακή ζούγκλα, με το φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό στα νοσοκομεία. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων η Διοίκηση του ΠΓΝΙ να κάνει μεν «παρέμβαση» στην εταιρία αλλά φυσικά να μην πάρει κανένα μέτρο για να επιβάλλει την ανάκληση. Οι εργολαβικές εταιρίες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και η Κυβέρνηση είναι «νύχι –κρέας» στην από κοινού μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις με τρομοκρατημένους, αναλώσιμους και πάμφθηνους εργαζόμενους.
            Η απόλυση έγινε για ένα σκοπό: Να φοβηθούν οι εργαζόμενοι. Να σκύψουν το κεφάλι. Να αποδεχτούν δουλειά χωρίς δικαιώματα για 400 ευρώ.
            Καλούμε τους εργολαβικούς εργαζόμενους στο ΠΓΝΙ να κάνουν δική τους υπόθεση την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους. Να μην αποδεχτούν ως μοίρα το βάρβαρο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν. Να απομονώσουν και να παραμερίσουν τη χυδαία εργοδοτική διοίκηση του σωματείου τους. Να παλέψουν για το ψωμί, την αξιοπρέπεια και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για μισθούς με βάση τις ανάγκες μας.
            Είναι ώρα ευθύνης και για τους μόνιμους υπαλλήλους του ΠΓΝΙ. Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΙ πρέπει να πάρει θέση. Να δείξει  την αμέριστη αλληλεγγύη στους εργολαβικούς συναδέλφους, να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και να κάνουν κοινή υπόθεση την πάλη για μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου