Στέφανος Σίντος

Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, αναπληρωματικός αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε., τηλ.: 6932817359, e-mail: stefsintos@gmail.com

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Ψηφίστε ΝΑΙ για όλους τους Αντετοκούνμπο. Ψηφίστε ναι στο μέλλον.

Του Γιώργου Δημακόπουλου*
Στο Τwitter των Μilwaukee Βucks το σύνθημα για το all star game είναι Παραλλάσσοντας το σύνθημα των Μilwaukee Βucks, «Vote Greek, vote Giannis» και «κάντε rt για να είναι ο Γιάννης ο πρώτος έλληνας σε all star game» και στο site τους είναι «Vote antetokounmpo, Vote the future».
Αν ο Γιάννης δεν είχε νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία και δεν είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα κόντρα στους ελληναράδες πολιτικούς, οι milwaukee bucks τώρα θα τουίταραν «vote Νigeria, vote giannis». Μέχρι τότε οι Αντετοκούνμπο εξαιτίας της ελληνικής εθνικιστικής παθογένειας δεν ήταν Έλληνες πολίτες, ήταν πολίτες χωρίς χαρτιά, χωρίς υπηκοότητα.
Η μεγάλη κόρη μας Κ. έφυγε για Βέλγιο μόλις έγινε 18, θέλει να μείνει εκεί, έρχεται και μας βλέπει μία φορά το χρόνο, είναι μία από τους 400 χιλ. νέους Έλληνες μετανάστες που μετακόμισαν στο εξωτερικό και η κυβέρνηση τούς αρνείται το δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Αιτήθηκε τη βελγική υπηκοότητα, θα την αποκτήσει του χρόνου που θα συμπληρώσει 5 χρόνια διαμονής από την αίτησή της. Πριν 3 μήνες έληξε η σύμβαση στη δουλειά της και τώρα το βελγικό κράτος της χορηγεί επίδομα ανεργίας και της προτείνει θέσεις εργασίας. Δεν είναι εύκολα, αλλά έχει κάπου να στηριχθεί.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε
στην Ελλάδα στου Ζωγράφου την ίδια χρονιά με την Κ. αλλά μέχρι τα 18 του δεν είχε ελληνική υπηκοότητα. Για την ακρίβεια, εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν είχε καμία υπηκοότητα! Πήρε την ελληνική υπηκοότητα από το παράθυρο, ενώ τα είχε βροντήξει απελπισμένος, για να μπορέσει να συμμετέχει στο ντραφτ του ΝΒΑ με τα ελληνικά χρώματα. Η κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων είχε ακυρώσει το νόμο Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας στους χιλιάδες Αντετοκούνμπο που το κράτος αρνιόταν να τους χορηγήσει τα χαρτιά. Ο Γιάννης και ο αδελφός του Θανάσης χωρίς υπηκοότητα δεν μπορούσαν να αγωνιστούν ούτε στις μικρές εθνικές ομάδες της Ελλάδας. Σε δύο ελληνόπουλα το κράτος αρνιόταν τη συμμετοχή τους. Το ίδιο κράτος που πολύ εύκολα βάπτιζε Ελληνες σε ένα βράδυ διάφορους Μισούνοφ, Πετσάρσκι, Σούμποτιτς, Πρέλεβιτς, Τάρλατς και ό,τι καρυδιάς καρύδι μπασκετμπολίστα έβρισκαν οι ατζέντηδες στα γειτονικά Βαλκάνια. Όταν η Νιγηρία (χώρα καταγωγής των γονιών των Γιάννη και Θανάση) τους πρόσφερε υπηκοότητα για να μπορέσει να μπει στο ντραφτ, τότε το ίδιο ελληνικό κράτος χαριστικά και από το παράθυρο τους χορήγησε την ελληνική υπηκοότητα και στα χαρτιά. Μετά το ντραφτ ο υπερπατριώτης Σαμαράς καταδέχτηκε να τους δει και στο Μαξίμου να φωτογραφηθεί μαζί τους για να κλέψει λίγη από τη δόξα τους.
Όταν ανέλαβε ο Τσίπρας (με τον δεξιό Καμμένο του «Όχι, δεν το δέχομαι αυτό») οι 200 χιλ. Αντετοκούνμπο μετανάστες 2ης γενιάς πίστεψαν ότι θα πήγαιναν σε κάτι περισσότερο προοδευτικό από το νόμο Ραγκούση. Στην πράξη ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση Συριζανέλ και καταψήφισαν ελληναράδικα η Νέα Δημοκρατία, οι Ανέλ και οι ναζί ήταν πολλά βήματα πίσω από το νόμο Ραγκούση. Η κα Χριστοδουλοπούλου όμως άστοχα μιλούσε για «εμβληματική ημέρα». Η second generation έμεινε με την ελπίδα (με την μπουκάλα στο χέρι), όπως και οι υπόλοιποι πολίτες που είχαν ψηφίσει Σύριζα για τους δικούς τους λόγους. Πληρώνουν από 700 ευρώ στο ελληνικό κράτος για να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα και περιμένουν. (Η Κ. στο Βέλγιο για την αίτηση υπηκοότητας δεν πλήρωσε τίποτα). Αν θέλετε να διαβάσετε σχετικά για τη γραφειοκρατία του νόμου Συριζανέλ για ιθαγένεια μπορείτε να βρείτε περισσότερα σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ.
Η ντροπή όμως είναι μεγαλύτερη. Πριν λίγες ημέρες η μισή Ελλάδα πόσταρε φουσκωμενη με υπερηφάνεια ότι ο Γιάννης αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφο πάνω στην ελληνική σημαία. Εννοείται ότι ανάμεσά τους πρωτοστάτησαν οι βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν όχι στην ιθαγένεια και του Γιάννη και των 200 χιλ. Ελλήνων μεταναστών 2ης γενιάς Αντετοκούνμπο! Καπηλεύονται τον ΝΒΑ Γιάννη με post υπερηφάνειας αυτοί που ψήφισαν στη Βουλή όχι στην ιθαγένεια των 200 χιλ. Αντετοκούνμπο! Καπηλεύονται τον Γιάννη αυτοί που κρίνουν την ελληνική ιθαγένεια με βάση το χρώμα και την προσωπική αξία του. Συνήθης κατάσταση σύγχυσης για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Παραλλάσοντας το σύνθημα των Βucks: Ψηφίστε ΝΑΙ για όλους τους Αντετοκούνμπο, Ψηφίστε ναι στο μέλλον. Νομίζω αυτή είναι και η επιθυμία του πρώτου Έλληνα που θα συμμετάσχει σε all star game του ΝΒΑ. Μέχρι το ελληνικό κράτος να αγκαλιάσει αυτούς τους Έλληνες πολίτες second generation με την ίδια εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης τους 400 χιλ. νέους Έλληνες μετανάστες όπως την Κ.

* Γεννήθηκε το 1972. Είναι πτ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζεται στο ιδιωτικό τομέα στη μελέτη και εφαρμογή ενεργειακών συστημάτων και αποφάσισε να γράφει για αυτά που τον προβληματίζουν. Twitter: @giorgosdimakop
ΠΗΓΗ:  AV Logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου