Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Λογάριαζαν χωρίς τους θεολόγους!


Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο για το μάθημα των Θρησκευτικών οι «ακραίοι» σιώπησαν. Η δυναμική παρέμβαση των θεολόγων αλλάζει τα δεδομένα...

«Απαράδεκτος εμπαιγμός της Εκκλησίας από τον κ. Γαβρόγλου. Δεν άλλαξαν τα Προγράμματα Σπουδών, δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο το μάθημα. Η ιστορία με τον κ. Φίλη ήταν ένα φιάσκο».
Με αυτή την καταγγελία η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων μετατρέπει σε γκραν γκινιόλ το
επεισοδιακό σίριαλ που εκτυλίχθηκε όλη την εβδομάδα γύρω από τον διάλογο Εκκλησίας-Πολιτείας για τα θρησκευτικά.
Από τα επινίκια της πρώτης και την αρχική μεγάλη σιωπή της δεύτερης, περάσαμε στην έντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην επικοινωνιακή καταιγίδα περί υποχώρησής του και, χθες, φτάσαμε στους θεολόγους που επιβεβαιώνουν το τελευταίο… καταγγέλλοντάς το!
Δεν αφήνουν απ’ έξω ούτε την Ιεραρχία, κατηγορώντας «ορισμένους» για «άγνοια ή σκοπιμότητα», οι οποίοι «ή συμμετέχουν στην επιχείρηση εμπαιγμού του υπουργού ή αυταπατώνται οικτρώς».
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ήδη άρχισε ο προβληματισμός για το επόμενο επεισόδιο και τον πρωταγωνιστή του.
Μέσα σε λίγες ημέρες ανατράπηκε άρδην η εικόνα για το αποτέλεσμα του διαλόγου, καθώς η «συναπόφαση», για την οποία έκανε λόγο η Εκκλησία με την επίσημη έγκριση της Ιεράς Συνόδου, την περασμένη Τρίτη, μετατράπηκε τις επόμενες ημέρες σε διάλογο για το «δογματικό» μέρος, όπως τόνισε με πολλούς τρόπους το υπουργείο, ενώ, χθες, σύμφωνα με την Ενωση Θεολόγων ήταν εμπαιγμός.
Συγκεκριμένα, οι θεολόγοι με χαρακτηριστικά κατηγορηματικό τρόπο τονίζουν πως ο νυν υπουργός «έκανε ελάχιστες, επουσιώδεις, ανεπαίσθητες και επιδερμικές, λεκτικές κυρίως, αλλαγές, άλλαξε τον αριθμό του ΦΕΚ των Προγραμμάτων Φίλη -με σκοπό προφανώς να προλάβει τυχόν αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας εναντίον αυτών των ΦΕΚ- και τα υπέγραψε ως δήθεν διορθωμένα και προσαρμοσμένα στη γραμμή της Εκκλησίας. Οπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!». 
Κατόπιν τούτων κρίνεται κρίσιμη η στάση της Εκκλησίας, καθώς από αυτήν θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις τις οποίες προφανώς είχε υπόψη το υπουργείο Παιδείας τόσο όταν προτίμησε να σιωπήσει όσο και αργότερα, όταν με πολλή προσοχή και χωρίς ανοιχτή και ευθεία κριτική της Ιεραρχίας προσπάθησε ν’ αποκαταστήσει τη θέση του στον διάλογο.
Βέβαια, είναι γνωστό πως οι θεολόγοι που εκπροσωπεί η Ενωση έχουν εξαρχής ταυτιστεί με την ακραία πτέρυγα της Ιεραρχίας, ασκώντας επίσημες και ανεπίσημες πιέσεις.
Είναι πολλές οι φορές που έχουν εκφράσει την άποψή τους για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών. Μένει να φανεί αν η κεφαλή της Εκκλησίας θα επηρεαστεί από τις νέες πιέσεις ή όχι.
Πάντως, σε ό,τι αφορά το προκείμενο, ο κύβος έχει ριφθεί και μάλιστα σε απόλυτη γνώση της Επιτροπής που συμμετείχε στη διαδικασία του διαλόγου.
Τα νέα Προγράμματα Σπουδών έχουν κριθεί και βάσει αυτών θα γίνει τον επόμενο χρόνο η συγγραφή των νέων βιβλίων.
Οι δε διορθώσεις έχουν ενσωματωθεί και στον Φάκελο Μαθητή που θα διανεμηθεί στα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Ενωση Θεολόγων εξαπολύει κεραυνούς ακόμα και κατά της Ιεραρχίας, ζητώντας ταυτόχρονα απόσυρση των νέων Π.Σ., εκπόνηση νέων με συμμετοχή «όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων φορέων» και μέχρι τότε επανεκτύπωση και διανομή των παλιών βιβλίων του 2006!
«Οσοι επιχειρούν να χρυσώσουν το δηλητηριώδες χάπι, παραπέμποντας στις καλένδες, δηλαδή σε μια δήθεν μελλοντική ελπίδα επίλυσης του προβλήματος, που θα είναι η “συγγραφή των νέων βιβλίων”, προφανώς ή συμμετέχουν στην επιχείρηση εμπαιγμού του υπουργού ή αυταπατώνται οικτρώς», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΘ, για να συμπληρώσει: «Ισως δεν γνωρίζουν και πρέπει να μάθουν την παιδαγωγική πορεία και σειρά των θεμάτων, ότι δηλαδή αφετηρία κάθε αλλαγής στην Παιδεία ήταν και είναι τα Προγράμματα Σπουδών. Το υπουργείο Παιδείας και οι διάφοροι καλοθελητές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να προπαγανδίζουν το κάθε ψέμα, διότι κάποιοι ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν επειδή δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία». 
Μεταξύ των επιχειρημάτων της: «Η πολυθρησκειακή-συγκρητιστική δομή των Προγραμμάτων παραμένει ίδια και απαράλλακτη με τη δομή εκείνων που είχε υπογράψει ο κ. Φίλης, όπως παραμένει και το πρόβλημα της ανισονομίας που δημιουργούν αυτά τα Προγράμματα με τη ρατσιστική αντιμετώπιση των παιδιών των Ελλήνων χριστιανών. Η εφαρμογή τους, διαμέσου των Φακέλων Μαθητή οδηγεί κατευθείαν το παιδί στην πνευματική σύγχυση». 
Εν ολίγοις, κατά την ΠΕΘ, «ο νυν υπουργός Παιδείας ενέπαιξε την Εκκλησία και δεν έκανε τις αλλαγές που θα καθιστούσαν το μάθημα ορθόδοξο».
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου