Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη το σαββατοκύριακο στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης


mideia-dodoni

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη ξεκινά το ταξίδι της από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 21:30, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Πρόκειται για τη σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
«Μια πολύ όμορφη ‘συνωμοσία’ με το ΔΗΠΕΘΕ να βάζει τον πήχη ψηλά… Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλα σπουδαία πράγματα που θα σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Να καλέσω όλους τους Γιαννιώτες να είναι δίπλα μας, να γεμίσει το θέατρο και να ξεκινήσουμε κάτι σπουδαίο για τον τόπο» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στο πλευρό του βρίσκονταν η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, η σκηνοθέτης Μαριάννα Κάλμπαρη και η ομάδα που δούλεψε πάνω στη «Μήδεια». Η κ. Βακαλοπούλου μίλησε από την πλευρά της για το εγχείρημα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αλλά και για τη «Μήδεια», «τον καρπό της συνεργασίας με το Θέατρο Τέχνης ‘Κάρολος Κουν’ και το Φεστιβάλ Αθηνών», που επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Ο κ. Σουέρεφ υπογράμμισε ότι «τα μνημεία χωρίς τους ανθρώπους είναι νεκρά» και εκτίμησε ότι μια θεατρική παράσταση όπως η «Μήδεια» του Θεάτρου Τέχνης «αξίζει την προσοχή μας γιατί αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους μας».
 Η πρεμιέρα του έργου, θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ενώ μια ακόμη παράσταση θα δοθεί και την Κυριακή 23 Ιουλίου, την ίδια ώρα, πριν η «Μήδεια» ξεκινήσει το ταξίδι της και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
Τα εισιτήρια
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.
Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε:
- Ηλεκτρονικά στο Viva.gr, στο link https://www.viva.gr/.../theater/arxaio-theatro-dwdwnis/mideia/
- Στο Ταμείο του Θεάτρου «Καμπέρειο» (11.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.)
- Στο κιόσκι στην Κεντρική Πλατεία (11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ.)
- Στα βιβλιοπωλεία «Χαρτέξ» και «Αναγνώστης».
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 12 ευρώ (μειωμένο). Πληροφορίες - κρατήσεις: 2651-25670 και 6972-445708.
Λίγα λόγια για το έργο

«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη» και την ονειρική. Την ιδανική.
Μέσα από το μύθο της Μήδειας, όπως αυτός παρουσιάζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτωνας, Σαπφώ, Θεόκριτος, Αρτεμίδωρος κ.ά.), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης πραγματεύεται το ανεξήγητο του έρωτα. Αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους». Μιλάει για τον πόθο, που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή.
Δεκαπέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί, ζωντανεύουν επί σκηνής το μεγαλύτερο και αγριότερο παραμύθι που επινοήθηκε ποτέ για τον έρωτα. Μέσα από τα υλικά του ονείρου μιλούν για τη βαθιά λαχτάρα του ανθρώπου να ενωθεί με το άλλο του μισό. Για «τη βαριά και αθεράπευτη οργή που γεννιέται ανάμεσα σε εκείνους που είχαν αγαπηθεί».
Με αγγλικούς υπέρτιτλους.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός συνθέτη: Βάϊος Πράπας
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ευστρατίου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Θεοδώρα Τζήμου - Γλαύκη
Χάρης Φραγκούλης - Ιάσονας
Μαριάννα Κάλμπαρη - Τροφός
Αλεξάνδρα Καζάζου - Βάρβαρη
Σύρμω Κεκέ - Γυναίκα της Κορίνθου Α΄
Ιωάννα Μαυρέα - Γυναίκα της Κορίνθου Β΄
Μαρία Ναυπλιώτου - Μήδεια
Αλέξανδρος Μυλωνάς - Κρέοντας
Γεράσιμος Γενατάς - Αιγέας
Κωνσταντίνα Τάκαλου - Άγγελος
Χορός: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.
Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο- ακορντεόν).
Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνας (Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο), Θεόκριτος (μτφ. Ιωάννης Πολέμης), Σαπφώ, Αρτεμίδωρος, Μνησίλοχος, Πλούταρχος, Μακηδόνιος Ύπατος, Παρθένιος σε μετάφραση – απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Έλενας Τριανταφυλλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου