Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Αυστραλία: Καταργούνται σταδιακά οι πλαστικές σακούλες


Δύο μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης στην Αυστραλία, οι Big W και Coles, τερμάτισαν επίσημα τη χρήση πλαστικών σακουλών στα καταστήματα τους. Η κίνηση απαγορεύει πρακτικά τη χρήση τους σε σχεδόν κάθε πολιτεία της χώρας.
Αφότου οι πολιτείες της Τασμανίας και της Νότιας Αυστραλίας επέβαλαν την απαγόρευση χρήσης πλαστικής σακούλας, οι λιανοπωλητές της χώρας άρχισαν οικειοθελώς να εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα. Ενδεικτικά,
στις 20 Ιουνίου 2018, η Woolworths σταμάτησε να προσφέρει σακούλες μίας χρήσης, χρεώνοντας τους καταναλωτές 11 σεντς για επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές τσάντες.
Οι άλλες δύο προαναφερθείσες μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης κατήργησαν τις πλαστικές σακούλες την 1η Ιουλίου. Για να εξομαλύνουν την εξυπηρέτηση του κοινού, τα καταστήματα Coles επιστράτευσαν περισσότερο προσωπικό για να εξασφαλιστεί ότι οι ουρές θα κινούνται γρήγορα παρά την αλλαγή.
Η Αυστραλία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για την καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών. Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος παράγει περισσότερους από 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως. Περίπου το 2,6%, δηλαδή οκτώ εκατομμύρια τόνοι ή έως και 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, καταλήγουν στον ωκεανό, όπου προξενούν ανεπανόρθωτες βλάβες στη θαλάσσια ζωή. Χωρίς τη μείωση της παραγωγής πλαστικών μίας χρήσεως, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα πλαστικά θα ξεπεράσουν τα ψάρια στον ωκεανό σε διάστημα μόλις 30 ετών.
Αν και η κίνηση έχει περιβαλλοντικά κίνητρα, προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί δημοφιλής στους αγοραστές. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εργατική ένωση SDA, περίπου το 43% των εργαζομένων στα καταστήματα δήλωσαν ότι υπέστησαν «κακοποίηση» από τους αγοραστές λόγω της αλλαγής. Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος αναφέρθηκε σε επίθεση από καταναλωτή, οδηγώντας την ένωση να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικό.
ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου