Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το Παρελθόν (The Past) (2013)



Το Παρελθόν (The Past) (2013)

Ο Αχμάντ επιστρέφει στη Γαλλία από το Ιράν προκειμένου να υπογράψει την αίτηση διαζυγίου που έχει καταθέσει η γυναίκα του,Μαρί. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση και ο Αχμάντ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με την νέα πραγματικότητα στη ζωή της συζύγου του. Εκείνη συζεί με το νέο της σύντροφο, το γιό του και τις δύο κόρες της από προηγούμενο γάμο. Η άφιξή του Αχμάντ θα πυροδοτήσει απρόσμενες αντιδράσεις και θα ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά. Το παρελθόν ξετυλίγεται αργά και σταδιακά στα μάτια του θεατή, ο οποίος το ανακαλύπτει μαζί με τους πρωταγωνιστές μέσα από μια σειρά επίμονων αναζητήσεων, παρεξηγήσεων και προσπαθειών αντιμετώπισης του φόβου και των τύψεων.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι υποδειγματικά με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο από την αρχή μέχρι και το εξαιρετικό, έντονο και γεμάτο νοήματα φινάλε. Οι σκηνές τόσο της έναρξης όσο και του τέλους της ταινίας, στιγμές μεταξύ δύο πρώην ζευγαριών, αποτυπώνουν όλη την ουσία της ταινίας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν απόλυτα τον τίτλο της. Η Μπερενίς Μπεζό στο ρόλο της Μαρί, ρόλος που αρχικά προοριζόταν για την Μαριόν Κοτιγιάρ, δεν έχει υπάρξει καλύτερη. Εμφανίζεται μεταμορφωμένη, σαν να φωτίζεται εσωτερικά και μοιάζει με Ιρανή στην εξορία. Ο Φαραντί, όπως όλοι οι μεγάλοι, φέρνει μέσα του και μαζί του τον «κόσμο» του. Λίγο τον νοιάζουν οι τόποι, οι γλώσσες, οι πόλεις γιατί είναι στα ανθρώπινα όντα που εστιάζει, πάντα στα ίδια, κάτω από τις μάσκες. Ο σκηνοθέτης κλίνει προς τις ηθικές αφηγήσεις όπου οι χαρακτήρες τίθενται πάντα ενώπιον των ευθυνών τους ενώ στιλιστικά βελτιώνεται συνεχώς μέσα από την πραγματική «λιτότητα».
Διακρίσεις
Βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Μπερενίς Μπεζό) στο Φεστιβάλ Καννών 2013
Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2013
Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα 2014 Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί
Παίζουν: Μπερενίς Μπεζό, Ταχάρ Ραχίμ, Αλί Μοσάφα, Πολίν Μπουρλέ, Ελιές Αγκουίς, Μπαμπάκ Καρίμι, Σαμπρίνα Ουαζανί, Βαλέρια Καβάλι
Διάρκεια: 130΄
Παραγωγή: Γαλλία, Ιράν
Πηγή: http://www.cinemanews.gr
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κυριακή 04/11 και Δευτέρα 05/11  Ανωτέρα βία (Farce Majeure) (2014)
(Ρούμπεν Έστλουντ)
Κυριακή 11/11 και Δευτέρα 12/11  Χειμερία Νάρκη (Winter Sleep) (2014)
(Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν)
Κυριακή 18/11 και Δευτερα 19/11  Ο Βασιλιάς μου (My King) (2015)
(Μάϊνεν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου