Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ίσως, Αύριο( In A Better World)


Ίσως, Αύριο( In A Better World)

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα ξεκινάει τις Κινηματογραφικές προβολές με ένα αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο με επιλογή ταινιών  που επικεντρώνονται στις ανθρώπινες σχέσεις
Πρώτη ταινία,τo βραβευμένο με Όσκαρ δράμα  «Ίσως, αύριο» (In a better world),  σε σκηνοθεσία Σουζάνε Μπίερ

Σε ένα στρατόπεδο προσφύγων κάπου στην Αφρική, ο Άντον είναι ένας γιατρός που δίνει άνιση μάχη με τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζει. Πίσω στη Δανία βρίσκεται η οικογένειά του, η οποία δε διάγει και τις καλύτερες των ημερών της. Ο Άντον και η Μαριάν βρίσκονται σε διάσταση. Ο μεγάλος τους γιός, Eλίας, υπομένει καθημερινά τη βία και το χλευασμό μερίδας των συμμαθητών του. Ανέλπιστο υποστηρικτή θα βρει στο πρόσωπο του Κριστιάν,ενός Σουηδού πιτσιρικά άρτι αφιχθέντα από το Λονδίνο που έχει μόλις χάσει τη μητέρα του από καρκίνο, ο οποίος ορθώνει δυναμικά ανάστημα απέναντι στους νταήδες.
Τα δύο παιδιά θα γίνουν γρήγορα καλοί φίλοι, ο Κριστιάν όμως δείχνει μία σαφή ροπή προς την αυτοδικία, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.
Στο δρόμο - ή μάλλον την επιθυμία - για έναν καλύτερο κόσμο ο καθένας εντάσσει τον υποκειμενισμό και τις θεωρήσεις του. Συχνά, υπομένοντας μία κοινωνία πολυεπίπεδης βίας το πρώτο που σκέφτεται (;) κανείς να αντιτάξει είναι ακριβώς το ίδιο. Μόνο που έτσι δε στοιχειοθετείται κοινωνία, αλλά ζούγκλα.
Εκεί επικεντρώνεται και η ματιά της Σουζάνε Μπίερ στο «In A Better World»: σε ζητήματα βίας, αυτοδικίας, κοινής λογικής και εν τέλει στην ικανότητα ή ανικανότητα συγχώρεσης. Σκαλίζει το μάταιο της εξατομικευμένης εξουσιαστικής συμπεριφοράς ψηλαφίζοντας τις οδυνηρές συνέπειες που τη συνοδεύουν. Δύο παιδιά που αντιλαμβάνονται γύρω τους ένα βίαιο κόσμο πιθήκων και που αναζητούν δικαιοσύνη και οικογενειακή ασφάλεια, ενώ οι γονείς αδυνατούν να αφουγκραστούν εγκαίρως τη σοβαρότητα του ζητήματος και να αναλάβουν δράση.
Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ίσως, Αύριο!( In A Better World),Δανία, 2010.
Σκηνοθεσία: Σουσάνε Μπίερ.
Σενάριο: Άντερς Τόμας Γιένσεν
Διάρκεια: 110΄
Παίζουν: Μίκαελ Πρέσμπαρντ, Τρίνε Ντίρχολμ, Ούλριχ Τόμσεν, Γουίλιαμ Γιονκ Νίλσεν, Μάρκους Ρίγκααρντ, Γουίλ Τζόνσον.
Σενάριο: Άντερς Τόμας Γιένσεν.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κυριακή 28/10 και Δευτέρα 29/10  Το Παρελθόν (The Past) (2013)
(Ασγκάρ Φαραντί)
Κυριακή 04/11 και Δευτέρα 05/11  Ανωτέρα βία (Farce Majeure) (2014)
(Ρούμπεν Έστλουντ)
Κυριακή 11/11 και Δευτέρα 12/11  Χειμερία Νάρκη (Winter Sleep) (2014)
(Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν)
Κυριακή 18/11 και Δευτερα 19/11  Ο Βασιλιάς μου (My King) (2015)
(Μάϊνεν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου