Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Οι καλές συµβουλές

Από τα Νέα ON-LINE

ΤOY ΓΙΏΡΓΟY ΛΑΚΟΠΟYΛΟY

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Αµλετ σε ό,τι πιο σύγχρονο γίνεται: 
αναδιάρθρωση or not αναδιάρθρωση; Να σοβαρευτούµε. Το θέµα απαιτεί υψηλή ειδίκευση και ειδική πληροφόρηση. Κυρίως απαιτεί πολιτική κρίση. Και αυτό είναι που καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρήγµα που εµφανίστηκε αιφνιδίως και αιφνιδίως άρχισε να διευρύνεται στην κυβερνητική παράταξη. Επισήµως η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για αναδιάρθρωση: ούτε τη συζητεί ούτε την επιθυµεί. Ανεπισήµως όλοι ξέρουν ότι στο διεθνές παρασκήνιο αυτή η συζήτηση γίνεται. Και ό,τι συζητείται διεθνώς, αργά ή γρήγορα περνάει και στα πρωτοσέλιδα των µεγάλων οικονοµικών εφηµερίδων. Αυτό προφανώς έκανε τον Γιώργο Προβόπουλο να ενισχύσει µε σωφροσύνη την κυβερνητική θέση: η αναδιάρθρωση περισσότερα προβλήµατα θα δηµιουργήσει παρά θα λύσει.
Αυτή θα ήταν και η πιο διαδεδοµένη άποψη, αν δεν έµπαινε αιφνιδίως στη συζήτηση ο Κώστας Σηµίτης. Μέχρι εκείνη τη στιγµή υπήρχαν η θέση της κυβέρνησης και... η Βάσω. Τώρα όµως υπάρχουν δύο γραµµές. Και η υπόθεση αλλάζει χαρακτήρα. Τι ήταν αυτό που έκανε τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει δηµόσια θέση τόσο καθαρά υπέρ της αναδιάρθρωσης είναι ζητούµενο. Είναι φανερό πάντως ότι παρακολουθεί µε προβληµατισµό τον τρόπο µε τον οποίο η κυβέρνηση υπηρετεί την ευρωπαϊκή παρουσία της. Ή ακόµη και τον τρόπο που την αντιλαµβάνεται. Και την έχει επικρίνει γι’ αυτό τουλάχιστον δύο φορές έως τώρα. Και τις δύο, ύστερα από κρίσιµες συνόδους κορυφής που έλαβαν αποφάσεις επιδεχόµενες περισσότερες από µία ερµηνείες. 
Ζητούµενο είναι επίσης αν η νέα εµφάνιση Σηµίτη ενέχει στοιχεία δηµιουργίας εσωκοµµατικού άξονα µε τη Βάσω και άλλους βουλευτές. Αρα, δηλαδή, αν πρέπει στο εξής να λογίζεται ως πόλος προς τον οποίο θα στραφεί ο (κατακερµατισµένος) παλαιός σηµιτικός πυρήνας του εκσυγχρονισµού. Ισως και άλλοι βουλευτές, βάσει του φυσικού κανόνα ότι τα ετερώνυµα έλκονται. Πώς ακριβώς εξέλαβαν στην κυβέρνηση την προτροπή Σηµίτη υπέρ της αναδιάρθρωσης προκύπτει από τον σκούρο καπνό της δυσαρέσκειας που αναδύεται από το Μέγαρο Μαξίµου. Τους προβληµατίζει πάντως το ενδεχόµενο να έχουν εφεξής απέναντί τους την κριτική ενός ιστορικού παράγοντα του κόµµατος, µε τον οποίο θεώρησαν ότι τέλειωσαν. Προς το παρόν αντιµετωπίζουν τις συµβουλές του Σηµίτη όπως έλεγε η αµερικανίδα συγγραφέας Ερικα Τζονγκ: «Καλές συµβουλές δίνεις όταν είσαι πολύ µεγάλος για να γίνεις το κακό παράδειγµα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου