Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η κρίση φέρνει ζωή στα χωριά της Ηπείρου

Στους τόπους καταγωγής τους αποφάσισαν να περάσουν το τριήμερο του Πάσχα εκατοντάδες απόδημοι Ηπειρώτες - Η κρίση δεν τους επέτρεψε να ταξιδέψουν προς κάποια άλλη πόλη και οι περισσότεροι επέλεξαν να διατηρήσουν την επαφή με τις ρίζες τους

Δεν πτοήθηκαν από την οικονομική κρίση πολλοί Ηπειρώτες, που αποφάσισαν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στα πάτρια εδάφη και μάλιστα στα χωριά από όπου κατάγονται.
Ο αριθμός αυτών που επέλεξαν να επιστρέψουν τις ημέρες του Πάσχα στην Ήπειρο είναι μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όμως όσοι τελικά αποφάσισαν τη… μεγάλη έξοδο έδωσαν ζωή στα χωριά της περιοχής.
Ανάμεσά τους και η Κοπάνη Ιωαννίνων, όπου και φέτος γέμισε από γνώριμες φωνές και μάλιστα παιδικές φωνές. Ήδη από χθες άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι απόδημοι, ενώ και το Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να είναι αυξημένη η προσέλευση.
Σύμφωνα με τον Φώτη Δρόσο, κάτοικο της Αθήνας που κατάγεται από την Κοπάνη, δεν νοείται Πάσχα μακριά από τον τόπο καταγωγής του καθενός. Χωρίς τα τοπικά έθιμα και το παραδοσιακό σούβλισμα και την μαγειρίτσα, κοντά στους συγγενείς και τους φίλους δεν γίνεται να γιορτάσει κανείς εύκολα το Πάσχα, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κίνητρο αποτελεί ακόμη η ανάγκη του καθενός να διατηρήσει την επαφή με τις ρίζες του με τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, συμπλήρωσε.
Και μπορεί η κρίση να απέτρεψε ορισμένους να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, όμως για τον κ. Δρόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Η κρίση είναι  παντού. Τέτοιες μέρες την αφήνουμε πίσω. Άλλωστε θα την βρούμε πάλι όταν γυρίσουμε».
Ζωντανεύουν τα χωριά
Η παρουσία των αποδήμων στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων δίνει κυριολεκτικά ζωή στους μόνιμους κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κοπάνης Φώτη Ζυγούρη, φέτος παρατηρείται μειωμένη προσέλευση πιθανότατα εξαιτίας της κρίσης.
Όμως παρ’ όλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί που επέλεξαν να περάσουν τις άγιες ημέρες του Πάσχα στο χωριό τους.
Σε αυτό συμβάλλουν και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο, όπως η αναβίωση με το Μοιρολόγι της Παναγίας την Μεγάλη Παρασκευή.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ από την εφημερίδα Ανεξάρτητος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου