Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Σοβαρές διαφωνίες για το φορολογικό

Από την Καθημερινή
Κατεγράφησαν στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους N.Δ., ΠAΣOK και ΔHMAP
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικών εταίρων και οικονομικού επιτελείου προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά οι τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τις οικογένειες με παιδιά. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητούν αλλαγές στην επίμαχη διάταξη προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιβαρύνσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητεί ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αντισταθμισθούν οι απώλειες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλισθούν 2,5 δισ. ευρώ από τη φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρει ο κ. Γ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα από την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων που ισχύουν σήμερα. Τα νέα οικογενειακά επιδόματα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις μεγάλες απώλειες για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Για παράδειγμα, οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα χάσει ένα μισθό από το νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα, με την ισχύουσα κλίμακα ο φόρος ανέρχεται στα 2.970 ευρώ, ενώ με τη νέα θα φθάσει στα 3.650 ευρώ (πρόσθετος 680 ευρώ). Επίσης μέχρι πρότινος ελάμβανε επίδομα ύψους 1.584 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού των επιδομάτων θα λάβει 520 ευρώ (απώλεια 1.064 ευρώ). Από τις δύο αλλαγές αυτές οι απώλειες φτάνουν τα 1.744 ευρώ.
Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεδομένου ότι «χαλάει» η δομή του, «παρά μόνο να ενισχυθούν τα οικογενειακά επιδόματα εφόσον εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι». Το μόνο που φαίνεται να αποφασίσθηκε είναι να μην ισχύσει η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις ομόρρυθμες και ετερρόρυθμες επιχειρήσεις. Η σύσκεψη αναμένεται να συνεχισθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το ΠΑΣΟΚ πρότεινε:
- Την προσαύξηση της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά 5% για κάθε παιδί. Δηλαδή για κάθε παιδί η έκπτωση φόρου να αυξάνεται κατά 97,5 ευρώ, για δύο παιδιά κατά 195 ευρώ και για τρία παιδιά 292,5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο φορολογικό σύστημα καταργείται το αφορολόγητο όριο και στη θέση του θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισόδημα 18.000 ευρώ, η οποία μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα και μηδενίζεται στην περιοχή των 42.000 ευρώ.
- Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια της άσκησης επαγγέλματος. Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούσαν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών ή να επιβαρύνονται με τον μισό φόρο που αντιστοιχεί με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο όριο και φορολογούνται για τα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ. Με το νέο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
- Να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση για τους τόκους των στεγαστικών δανείων για οικογένειες. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει έκπτωση φόρου 10% για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Να παραμείνουν ως έχουν οι σημερινές φορολογικές ελαφρύνσεις για κάθε τέκνο τουλάχιστον για τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ πρότεινε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημ. Χατζησωκράτης. Επίσης πρότεινε να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν παιδιά, με τη θέσπιση μιας αφορολόγητης τεκμαρτής οικογενειακής δαπάνης (ανάλογης με τον αριθμό των τέκνων) ή τουλάχιστον που θα φορολογείται με διαφορετικό συντελεστή. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε ως αντιστάθμισα να αυξηθεί φορολογία για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα, να αυξηθούν οι συντελεστές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω τω 2 - 2,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου