Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες μετανάστευσαν από το 2010

Εκλογές|Πολιτική|νέα|δημοσκοπήσεις|ψηφοδέλτια|eklogika

Περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες μετανάστευσαν από το 2010Μαζικό κύμα φυγής το οποίο θυμίζει άλλες παλαιότερες εποχές παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στο επιστημονικό προσωπικό, καθώς οι επιστήμονες που έχουν φύγει από την Ελλάδα από το 2010 και μετά για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό υπολογίζονται σε περισσότεροι από 120.000, καθώς παρά τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που έχουν αποκτήσει, στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη, ο οποίος μιλάει στο Έθνος, «ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός».
Ο κ. Λαμπριανίδης, παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα «Η μετανάστευση τότε, Η μετανάστευση τώρα». Αναφέρει, επίσης, ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε. «Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», σημειώνει.
Σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί από τους επιστήμονες που έχουν φύγει από τη χώρα, έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Πάντως, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και θετικά αποτελέσματα από τη διαδικασία αυτή, καθώς οι Έλληνες επιστήμονες «εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι αναγκαίο πλέον να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτή η αλλαγή θα εξομαλύνει τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και θα περιορίσει τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου