Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ρύθμιση–βόμβα απειλεί χιλιάδες εργαζομένους - Αποσύρθηκε προσωρινά

Εκλογές|Πολιτική|νέα|δημοσκοπήσεις|ψηφοδέλτια|eklogika

Ρύθμιση–βόμβα απειλεί χιλιάδες εργαζομένους – Αρνείται να υπογράψει ο Ρουπακιώτης. Νέο πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησηςΑποσύρθηκε μετά από απίστευτο παρασκήνιο, η ρύθμιση – βόμβα η οποία απειλεί να αφήσει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους που περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο. Την απόφαση αυτή πήρε η κυβέρνηση, μετά από τις διαβεβαιώσεις ότι θα την εφαρμόσει , ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του υπουργού Δικαιοσύνης που αρνούνταν να την  συνυπογράψει...
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος  αναφέρει πώς το θέμα απασχόλησε και τους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και τελικά αποφασίστηκε να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές και να επανακατατεθεί μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πάντως, σύμφωνα με ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο χρόνος που θα δοθεί για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών θα είναι εννεάμηνος.
Νωρίτερα, είχε κάνει δηλώσεις για  θέμα  και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Τι προέβλεπε η διάταξη

Με βάση τη ρύθμιση αυτή, θα καταργηθούν οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι. Την ίδια στιγμή εργατολόγοι σημειώνουν ότι η διάταξη –ανάλογα με την τελική διατύπωσή της– δεν αποκλείεται να αφορά ακόμη και εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν περάσει στην εφεδρεία και έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κάτι που αν συμβεί θα αγγίζει πλέον τουλάχιστον 20.000 άτομα!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης διαφωνεί με τη ρύθμιση με την οποία, μεταξύ άλλων, καταργείται επί της ουσίας διάταξη πέρασε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο του και η οποία προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη ρύθμιση οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.
Στο σχέδιο της διάταξης που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός εάν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου