Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Απολύσεις στο Δημόσιο, “χαράτσι” και τράπεζες στις διαβουλεύσεις Σαμαρά-Τρόικας

Με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας για την δρομολογούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, και σε δεύτερο χρόνο οι ρυθμίσεις για το χαράτσι και την “εναλλακτική” του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων είναι τα βασικά, “ακανθώδη” ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, με την Τρόικα να έχει “σκληρύνει” τη στάση της και την κυβέρνηση να επιζητά τουλάχιστον την αποδέσμευση της άμεσης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Στα θετικότερα της συνάντησης μπορεί να υπολογισθεί η αισιοδοξία της κυβέρνησης πως τουλάχιστον σε ότι αφορά το χαράτσι, η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Στον αντίποδα όμως, η τρόικα επανήλθε τις τελευταίες ώρες με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις! Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας, ενώ στο «τραπέζι» είναι και οι απολύσεις 1.000 επίορκων που θα αντικατασταθούν από 1.000 νέους με προσόντα.

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, στην οποία η κυβέρνηση έχει βασίσει πολλά, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και θέλει διαβεβαιώσεις ότι το νέο σχήμα δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιως, πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου