Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Τροπολογία για το Πρότυπο το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροπολογία να χαρακτηριστεί Πρότυπο το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.
Ειδικότερα η τροπολογία με την αιτιολογική έκθεση έχουν ως εξής:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας της 25ης Φεβρουαρίου 2015 δημοσιοποιήθηκαν τα κριτήρια που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την επιλογή των εκπαιδευτικών μονάδων που θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία: ιστορικότητα, εκπαιδευτική παράδοση και σύνδεσή τους με κάποιο κληροδότημα. Στο ίδιο Δελτίο Τύπου ορίζονταν ότι επελέγησαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να λειτουργήσουν σαν Πρότυπα τα 3 σχολεία που καλύπτουν στο ακέραιο τις τεθείσες προϋποθέσεις, δηλαδή τα Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία,η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (έτος ιδρύσεως:1833), η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά (έτος ιδρύσεως:1847) και η Βαρβάκειος Σχολής (έτος ιδρύσεως:1860) και επιπλέον ακόμη δύο σχολεία που προστέθηκαν αργότερα (αλλά δεν συνδέονται με κάποιο κληροδότημα), δηλαδή η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης (1934/1972) και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων (1946).
Με το, από 5 Μαρτίου 2015, έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη (αρ. πρωτ. 36579/Δ6) ορίζονται επίσημα και τελεσίδικα τα σχολεία εκείνα που καλύπτουν τα κριτήρια επιλογής που θεσπίσθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναγράφεται «ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα χαρακτηρισθούν ως «πρότυπα» τα εξής γυμνάσια: Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης».
Την 31η Δεκεμβρίου 2014 είχε δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. 3646 η υπ' αριθμόν 212031/Δ6 απόφαση του, τότε, Υφυπουργού Παιδείαςκ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, με την οποία διορθώθηκε μία υπηρεσιακή αβλεψία του παρελθόντος και με την οποία ορίστηκε ότι το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής θα λειτουργήσει ως Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο από το σχολικό έτος 2015-2016.
Την 30η Απριλίου2015 κατετέθη από τον κ. Υπουργό Παιδείας για ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο«ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». Από την κατάσταση των σχολείων που θα λειτουργήσουν σαν Πρότυπα Σχολεία διεγράφη, όμως, η Ζωσιμαία Σχολή, παρ' όλο ότι αυτή καλύπτει σε απόλυτο βαθμό τα κριτήρια που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας, καθ' όσον αποτελεί το αρχαιότερο εν λειτουργία σχολείο της επικράτειας και συνδέεται με το ενεργό κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά.
Με βάση τα ανωτέρω, κατατίθεται η παρούσα τροπολογία ως κάτωθι:
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Με βάση τα ανωτέρω, κατατίθεται η παρούσα τροπολογία ως κάτωθι:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία
Άρθρο 10
Διάκριση Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων
1. Το άρθρο 36 του ν 3966/2011 (Φ.Ε.Κ. 118Α) αντικαθίσταται ως εξής:
« 1. Οι σχολικές μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί σαν «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» αποχαρακτηρίζονται και ορίζονται ως «Πειραματικά Σχολεία», εκτός από τις παρακάτω σχολικές μονάδες που ορίζονται ως «Πρότυπα Σχολεία»
α) Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, β) Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, γ) Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά δ) Πρότυπο ΓυμνάσιοΕυαγγελικής Σχολής Σμύρνης ε) Πρότυπο ΓυμνάσιοΑναβρύτων στ) Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ζ) Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, η) Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά θ) Πρότυπο ΓΕΛΕυαγγελικής Σχολής Σμύρνης ι) Πρότυπο ΓΕΛΑναβρύτων
Η καταθέτουσα βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου