Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοιχτή Επιστολή με το πρώτο κουδούνι

 Σίντος Στέφανος

Ιωάννινα 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοιχτή Επιστολή

                Τη Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων και όλοι μας (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές), παρακολουθούμε με αγωνία τις παλινωδίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους όρους που θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

                Η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μια σχολική χρονιά που ξεκίνησε βέβαια την 1η του Σεπτέμβρη διότι, τότε άνοιξαν τα σχολεία! Διότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στις σχολικές τους μονάδες και βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες! Σχολεία που δεν πληρούν τους βασικούς όρους ασφάλειας και υγιεινής. Σχολεία με αίθουσες κλουβιά στις οποίες στοιβάζονται 20 και 25 μαθητές.

                Άγνωστο πότε θα έρθουν στα σχολεία τα δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, παγούρια, κλπ) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλούνται οι διευθυντές να καλύψουν αυτά τα υλικά με χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

                Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες φρόντισαν να εξασφαλίσουν την υγειονομική προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών εξασφαλίζοντας νέες αίθουσες και θρανία, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με δωρεάν χρήση μάσκας, αντισηπτικών και τεστ. Δυστυχώς το διάστημα του καλοκαιριού στη χώρα μας δεν έγινε τίποτα απολύτως και τώρα, η κυβέρνηση, μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, τους  γονείς και τους μαθητές.

     

Αλήθεια:

ü  Θα παρθούν μέτρα για τη διαίρεση των πληθωρικών τμημάτων;

ü  Με ποιον τρόπο θα δημιουργηθούν στα σχολεία ειδικοί χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου;

ü  Θα γίνονται προληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί πιθανή διασπορά του ιού;

ü  Πώς και πότε θα στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες με νοσηλευτές;

ü  Πώς θα αντιμετωπίζεται μια ενδεχόμενη απουσία εκπαιδευτικού;

ü  Με ποιες συνθήκες υγιεινής μπορεί να γίνεται η σίτιση όταν είναι γνωστό ότι οι μαθητές στο ολοήμερο τρώνε πάνω στο θρανίο που πριν κάνανε μάθημα;

                Τα παραπάνω ερωτήματα θέλουν απάντηση και αν δεν επιλυθούν άμεσα, πολύ φοβάμαι ότι θα μετατρέψουν τα σχολεία σε υγειονομικές βόμβες!!

                Η πανδημία, με το άνοιγμα των σχολείων, αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση των υγειονομικών όρων λειτουργίας τους, υπάρχει περίπτωση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

                Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας ας αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες και όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου