Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τι φέρνει το 2011 στους ασφαλισμένους

από ΕΘΝΟΣ
Δημοσιευμένο Τρίτη 4 Ιανουάριος 2011
Εκτύπωση 

Κλείνουν σταδιακά οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος. Οι αλλαγές αγγίζουν κυρίως όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως το 1992. Κλειδί για ταχύτερη συνταξιοδότηση η αναγνώριση πλασματικών ετών
Αλλαγές στα όρια ηλικίας αλλά και στις συντάξεις φέρνει η νέα χρονιά για τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους
Οι περισσότερες από τις αλλαγές προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, ωστόσο, υπάρχουν και ρυθμίσεις που προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους και εφαρμόζονται σταδιακά.
Στο «μέτωπο» των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος ή εναλλακτικά το 60ό εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Οι ανατροπές «αγγίζουν» κατά κύριο λόγο όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992, ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων.
Αντιθέτως δεν διατρέχουν κίνδυνο όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι -ανεξαρτήτως του πότε θα αποχωρήσουν-, θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις παλαιές ρυθμίσεις (δηλαδή δεν θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται).
Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο από την αγορά εργασίας αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Φέτος οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και τέσσερα έτη, ενώ σημαντική έκπτωση δίνεται για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.
Οσον αφορά στις συντάξεις και φέτος θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με βάση τις διατάξεις ενός παλαιότερου νόμου που εφαρμόζεται σταδιακά. Στον αντίποδα κερδισμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές και αυξάνονται οι συντάξεις (κυρίως όσων καλύπτονται από ταμεία μισθωτών).
Τέλος η νέα χρονιά φέρνει μείωση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν από τον Ιούλιο την κάρτα εργασίας. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται σε νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί αυτόν τον μήνα από τη Βουλή.
Οι δέκα αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις
1. Ορια ηλικίας για τη συνταξιοδότησηΞεκινά φέτος η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, με στόχο να περιοριστεί η πρόωρη έξοδος των ασφαλισμένων. Οι αλλαγές, μεταξύ άλλων, αγγίζουν όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ασφαλίστηκαν μετά το 1983, τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όσους έχουν 37ετία και πολλές ακόμα ομάδες ασφαλισμένων. Ωστόσο, από τις νέες ρυθμίσεις δεν επηρεάζονται όσοι έχουν ήδη προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
2. Μητέρες ανήλικων παιδιώνΞεκινά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο μέχρι το 2013 η «έξοδος» να γίνεται στο 65ο έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά συνταξιοδοτούνται με βάση το όριο που ισχύει κατά τη χρονιά θεμελίωσης δικαιώματος. Για παράδειγμα, μητέρα που έχει ανήλικο παιδί συμπληρώνει φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη στο 57ο έτος ή στο 52ο με μειωμένη (δηλαδή με βάση τα φετινά όρια ηλικίας).
3. Πλασματικά έτη ασφάλισηςΤέσσερα πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωρίσουν φέτος οι ασφαλισμένοι για να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου. Μάλιστα παρέχεται έκπτωση 30% για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.
4. Διαδοχική ασφάλισηΑλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα καθιερώθηκαν νέοι συντελεστές, με αποτέλεσμα να κερδίζουν κυρίως όσοι καλύπτονται από Ταμείο μισθωτών. Για παράδειγμα, εργαζόμενος έχει 5 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 30 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Με το παλαιό καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 1.156 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα πάρει 1.241 ευρώ.
5. Ποσοστό αναπλήρωσηςΜειώνεται το ποσοστό για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών (με βάση τον Νόμο 3029/02). Η μείωση ξεκίνησε το 2008 και διαμορφώνεται στο 1% για κάθε χρόνο που συμπληρώνεται μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει φέτος 35 έτη ασφάλισης τα 31 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 4 χρόνια με 77%.
6. Πρόωρη σύνταξηΑυξάνεται στο Δημόσιο το «πέναλτι» στις μειωμένες συντάξεις από το 4,5% στο 6%.
7. Εισφορές Καθιερώνεται κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις από την 1η Ιουλίου με «αντάλλαγμα» τη μείωση εισφορών. Σε πρώτη φάση η μείωση των εισφορών θα είναι 10% και μέχρι το 2013 θα φτάσει το 25%.
8. Σύνταξη ΟΓΑ Μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ (με βάση τον Νόμο 2458/97) και αυξάνεται κατά 2,5% η εισφορά για τον Κλάδο Υγείας. Σημειώνεται πως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη.
9. Βασική και αναλογική σύνταξηΞεκινά φέτος η προσμέτρηση των ετών για την καταβολή της βασικής σύνταξης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αυτές οι αλλαγές αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2015 και δεν επηρεάζονται όσοι θα αποχωρήσουν την επόμενη τετραετία.
10. Δημόσιοι υπάλληλοι Οσοι προσληφθούν φέτος θα υπαχθούν για κύρια σύνταξη στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Δεν αλλάζει τίποτα για όσους έχουν ήδη προσληφθεί στον δημόσιο τομέα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου