Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011
|

Σε έναν μήνα τέλος ο διάλογος

Έως τις 6 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης, το οποίο είναι αναρτημένο στο opengov.gr.

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο δημιουργείται ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Παμβώτιδας, το οποίο ενσωματώνει τις ποικίλες διατάξεις προστασίας της φύσης και του οικιστικού χώρου που ισχύουν, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες του ευαίσθητου οικοσυστήματος και του τοπίου, όσο και τις οικιστικές, βιοποριστικές και πολιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο «Η.Α.» στο φύλλο της 16ης Δεκεμβρίου, με αφορμή σχετική ενημερωτική ημερίδα που είχε γίνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, έρχεται να συμπυκνώνει την υπάρχουσα, διάσπαρτη νομοθεσία για το τι ισχύει στη λίμνη και στις περιοχές γύρω από αυτήν, ενώ επιπλέον επεκτείνει το δίκτυο προστασίας και σε άλλους οικοτόπους, όπως στην εποχική λίμνη Βρέλλη και στο δάσος του Φρόντζου. Όπως είχε σημειωθεί στο δημοσίευμα, από τις ρυθμίσεις του σχεδίου ξεχωρίζουν η διατήρηση της απόστασης των 300 μ. από το όριο της λίμνης για τη δόμηση, αποκλείοντας μεταξύ άλλων την πολεοδόμηση του Μάτσικα, όπως και η αύξηση του κατώτερου ορίου αρτιότητας γηπέδων στα 10 στρέμματα στα εκτός σχεδίου. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος η πόλη το περίμενε εδώ και τρία χρόνια. Την πρώτη του εμφάνιση την είχε κάνει πέρσι τέτοια εποχή, αλλά οι τοπικοί φορείς ζήτησαν την απόσυρσή του καθώς υπήρχαν λάθη ακόμα και στις συντεταγμένες. Η διόρθωση κράτησε αρκετά. Ενδιάμεσα, ενσωματώθηκε στο σχέδιο και η ένταξη περιοχών στο δίκτυο Natura όσον αφορά την ορνιθοπανίδα όπως και οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα. Το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατέφτασε δηλαδή στην περιοχή εμπλουτισμένο με νέες ρυθμίσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα της 14ης Δεκεμβρίου ζήτησαν πάντως περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τα προγράμματα διαχείρισης, που θα έρθουν να εξειδικεύουν το τι επιτρέπεται και το τι όχι, όπως και αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία γνωστοποιείται το χρονικό περιθώριο της διαβούλευσης, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει σκοπό την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, η λειτουργία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων, καθώς και η ποικιλομορφία, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητά τους στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου